Bivši predsednik Liberije osuđen na 50 godina zatvora

Specijalni sud za Sijera Leone osudio je danas bivšeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora na 50 godina zatvora.

Specijalni sud za Sijera Leone osudio je danas bivšeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora na 50 godina zatvora.

Tejlor je aprilu proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti po svih 11 tačaka optužnice, uključujući pomaganje i podsticanje pobunjenika u Sijera Leoneu, koji su pobili i osakatili hiljade ljudi tokom brutalnog građanskog rata u toj afričkoj državi. U tom desetogodisnjem sukobu, od 1992. do 2002. godine, poginulo je ili teško ranjeno oko pola miliona ljudi.

Tejlor (64) se tereti da je pomagao Revolucionarni ujedinjeni front čiji pripadnici su mu u dijamantima plaćali za naoružanje koje im je dostavljao. Specijalni sud za Sijera Leone optužio ga je za podsticanje genocida u toj zemlji, ubistvo, silovanje, stvaranje jedinica dece iz osvojenih sela i njihovo regrutovanje u vojnike koji su počinili najstrašnije masakre, kao i za seksualno ropstvo tokom građanskog rata, kada je ubijeno više od pola miliona ljudi.

Sud smatra da je Tejlor znao za brutalna silovanja, ubistva, sakaćanje civila i da ništa nije učinio da spreči zločine, već je naprotiv naoružavao i finansirao pripadnike ozloglašenog URF-a, davajući im i satelitske telefone i novac. Bivši liberijski predsednik je profitirao u trgovini takozvanim "krvavim dijamantima" koje je koristio za dalje finansiranje sukoba u Sijera Leoneu. Suđenje je iz Specijalnog suda za Sijera Leone premešteno je iz te zemlje u Holandiju, zbog straha od sukoba i nestabilnosti u odnosima te zemlje i susedne Liberije.

Tejlor (64), koji se nalazi u pritvoru od 2006, prvi je šef jedne afričke države je osuđen pred nekim međunarodnim sudom za ratne zločine. Tužilaštvo je zatražilo kaznu zatvora od 80 godina, dok su Tejlorovi advokati zatražili od suda da izrekne kaznu koja bi mu "ostavila nadu" da će izaći iz pritvora pre nego što umre. Odbrani i tužilaštvu će biti ostavljeno dve nedelje da uloži eventualnu žalbu na presudu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet