Đukanovićeva banka davala kredite Šariću

Britanski BBC objavio je, pozivajući se na do sad neobjavljene dokumente, da je "Prva banka", koju kontroliše porodica Mila Đukanovića, davala veoma povoljne kredite kompanijama povezanim sa Stankom Subotićem Canetom i Darkom Šarićem.
Britanski BBC objavio je, pozivajući se na do sad neobjavljene dokumente, da je "Prva banka", koju kontroliše porodica Mila Đukanovića, davala veoma povoljne kredite kompanijama povezanim sa Stankom Subotićem Canetom i Darkom Šarićem.

BBC u tekstu tvrdi da ti dokumenti, do kojih je ta medijska kuća došla u saradnji sa Mrežom istraživačkih novinara Organizovani kriminal i korupcija (OCCRP), ozbiljno dovode u pitanje nastavak puta Crne Gore ka Evropskoj Uniji. Navodi u koje je BBC imao uvid zapravo su izveštaji revizorske kuće "Price Waterhouse Coopers" iz 2009. i 2010. godine koji nikada nisu objavljeni.

Predmet istrage bili su najveći zajmovi koje je davala Prva banka, a otkriveno je da je većina data grupama bliskim bivšem premiijeru i lideru vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću. Među njima su i kontroverzni biznismen Stanko Subotić i odbegli Darko Šarić, tvrdi BBC.

U izveštaju se takođe potvrđuju navodi koje su juče preneli crnogorski mediji da su, zahvaljujući mahinacijama preko Prve banke, nastup pop zvezde Madone platili poreski obveznici Crne Gore.

Revizija "Price Waterhousa" iz 2010, kako se navodi, ukazuje da je većina novca deponovanog u banci stigla iz javnih fondova, a da je dve trećine zajmova koje je banka odobrila otišlo u ruke Đukanovića i njihovih bliskih saradnika.

Istraživač OCCRP-a iz Sarajeva Miranda Patrućić rekla je za BBC da je porodica Đukanović sa svojim saradnicima tretirala banku kao ulični aparat za podizanje novca. "Bio je to divan izvor keša", kaže ona.

Britanska stanica navodi da je Crna Gora zvanični kandidat za članstvo u EU i da bi pristupni pregovori trebalo da počnu sledećeg meseca, uprkos brojnim optužbama o korupciji zbog kojih je zemlja dobila naziv "mafijaška država".

Podseća se i da je bivši crnogorski premijer Đukanović obuhvaćen istragom italijanske policije u borbi protiv mafije i da je bio optužen za šverc cigareta. Optužbe su odbačene 2009. kada je Đukanović kao šef države imao diplomatski imunitet. BBC naglašava da dokumenti u koje je imao uvid izazivaju nove sumnje u čoveka kog nazivaju "ocem crnogorske nacije".

  • semtex

    31.05.2012 12:53
    @Thz
    Mila da uhapse???...hoce kada i Tacija uhapse...nikad mozda i kasnije!
  • 31.05.2012 08:35
    Хапшење? Не брже од НАТО, не брже...
  • thz

    31.05.2012 07:53
    Djukanovic je crnogorski Sanader na kvadrat, samo treba da ih natera evropa i da crnogorci steknu hrabrosti da ga uhapse...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet