Moskva protiv novih sankcija Damasku

Zapadni saveznici vrše pritisak na Rusiju da u Savetu bezbednosti UN prihvati pooštravanje sankcija prema Siriji nakon prošlonedeljnog masakra u gradu Hula, ali zvanična Moskva i dalje ne pristaje na taj zahtev i preti vetom ako dođe do glasanja.
Zapadni saveznici vrše pritisak na Rusiju da u Savetu bezbednosti UN prihvati pooštravanje sankcija prema Siriji nakon prošlonedeljnog masakra u gradu Hula, ali zvanična Moskva i dalje ne pristaje na taj zahtev i preti vetom ako dođe do glasanja.

Kako prenosi agencija AFP, američka ambasadorka u UN Suzan Rajs kaže da skoro da nema nikakve šanse da se dođe do političkog rešenja u Siriji, i da Savet bezbednosti sada mora da raspravlja o novim akcijama protiv vlasti u Damasku. "Pritisak mora da obuhvati sankcije i mi ih podržavamo", rekla je Rajs. Nemački ambasador u UN Peter Vitig rekao je da sankcije moraju da budu usmerene protiv onih koji se protive mirovnom planu međunarodnog izaslanika za Siriju Kofija Anana, dok njegov francuski kolega Martin Brin kaže da sankcije moraju da budu pooštrene.

Rusija, međutim, ne prihvata pooštravanje sankcija, pa ambasador te zemlje u UN Vitalij Čurkin ističe da će glasati protiv sankcija ako se nađu na dnevnom redu Saveta bezbednosti. On to pravda stavom da bi sankcije bile usmerene protiv sirijskog stanovništva, koje je već žestoko pogođeno sukobima. Ranije je i portparol ruskog predsednika Vladimira Putina rekao da Rusija ne razmatra promenu stava o Siriji, i da je svaki pokušaj da se na Moskvu izvrši pritisak neprimeren.

Sirijski pobunjenici dali su predsedniku Bašaru al-Asadu rok od 48 sati da se obaveže na međunarodni mirovni plan za okončanje nasilja, poručivši mu da će se u suprotnom suočiti sa posledicama. "Združeno vođstvo Slobodne sirijske armije objavljuje da daje režimu rok od 48 sati za sprovođenje rezolucija Saveta bezbednosti UN", izjavio je predstavnik pobunjenika pukovnik Kasim Sadedin. Snimak sa njegovom izjavom postavljen je na vebsajtu "Jutjub", javio je Rojters.

Rok ističe u petak u podne po lokalnom vremenu, a pobunjenici su upozorili da će tada, ako se zahtev ne ispoštuje, prestati sve njihove obaveze i "branićemo i štititi civile, njihova sela i gradove". Kriza u Siriji traje od marta prošle godine, kada su počeli protesti protiv Asadovog režima. Aktivisti tvrde da je u nasilju u ovoj zemlji poginulo više od 13.000 ljudi, a sukobi ne prestaju uprkos sporazumu o prekidu vatre od 12. aprila, donetom uz posredovanje izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.