Moguće zamrzavanje Šengena

Ministri unutrašnjih poslova EU dogovorili su se danas na sastanku u Luksemburgu o mogućnosti uvođenja privremenih kontrola unutar Šengenskog prostora u slučajevima nekontrolisanog priliva migranata na spoljne granice tog područja.
Ministri unutrašnjih poslova EU dogovorili su se danas na sastanku u Luksemburgu o mogućnosti uvođenja privremenih kontrola unutar Šengenskog prostora u slučajevima nekontrolisanog priliva migranata na spoljne granice tog područja.

Na istom sastanku Saveta, odlučeno je da Evropski parlament više nema prava da blokira takve mere, već samo da se izjasni u vezi sa njima, što je naišlo na oštru osudu predsednika EP Martina Šulca.

Dansko predsedništvo EU je putem Tvitera potvrdilo da je ministarska odluka donesena jednoglasno.

Dogovor predviđa mogućnost uvođenja graničnih kontrola na nacionalnim granicama na šest meseci, s mogućnošću produženja na dodatnih šest meseci u slučajevima kada jedna od zemalja članica, čije granice predstavljaju spoljne granice Šengenskog prostora, nije u stanju da osigura granice u vanrednim okolnostima, poput priliva velikog broja migranata, prenela je hrvatska agencija Hina.

Zemlje članice i do sada su imale mogućnost privremenog uvođenja graničnih kontrola do 30 dana kada postoji opasnost za javni red, kada se održavaju veliki sportski događaji ili politički samiti, ali ne i u slučajevima migrantskog pritiska za ulazak u šengenski prostor, što se već duže vreme događa na grčko-turskoj granici.

Odluka je na tragu zahteva Francuske i Nemačke koje su takav zahtev iznele zbog problema vezanih uz ilegalnu imigraciju.

Evropski parlament izrazio je nezadovoljstvo današnjom odlukom ministarskog saveta u Luksembrugu.

Predsednik EP Šulc je, posle sastanka sa šefovima poslaničkih grupa, naveo da je "EP duboko razočaran današnjom jednostranom i kontraproduktivnom odlukom Saveta za pravdu i unutrašnju politiku", kojom se ovlašćenja EP u vezi sa Šengenskim sporazumom spuštaju na konsultativni nivo. "Uznemirava nas što nacionalne države pokušavaju da isključe predstavnike građana iz odlučivanja o pitanjima vezana za prava pojedinaca", kaže se u Šulcovom saopštenju i dodaje da će EP nastaviti da se bori za fundamentalno pravo slobode kretanja.

Lider poslaničke grupe evropskih liberala (ALDE) Gi Ferhofštat je otišao korak dalje i saopštio da je "Savet današnjom odlukom objavio rat Parlamentu".

Šulc i šefovi poslaničkih grupa su najavili da će od danskog predsedništva Saveta zatražiti objašnjenje za ovu odluku, i da će zahtevati da se ona preispita.

  • Za G

    08.06.2012 08:37
    Molim te ne pametuj
    G za tvoju informaciju,svi granicni objekti medju pomenutim drzavama jos uvek stoje,tako da ih treba samo aktivirati dovodjenjem Carinika i resena stvar.
  • 08.06.2012 08:37
    Procitana je vest, a sto se predsednik pljuje
    to je sasma normalno,
    koliko stotina hiljada ljudi je propatilo,nestalo, ubogaljilo se zbog njegovog vidjena VELIKE SRBIJE

    sta se dobilo!?
    ja hocu sebe da gledam i krecem se bez viza po EU, i ne samo
    ja misli i VECINA VOJVODJANA

    hocu vojvodinu da bude sastavni deo EVROPSKE ZAJEDNICE
    ko nece nek se seli u tunguziju
  • janko

    08.06.2012 07:16
    vize naravno
    a sta drugo ova kvazi drzava moze i ocekivati. trazili ste, imacete

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet