12.000 sveća za 12 banjalučkih beba

U banjalučkom parku "Petar Kočić" večeras će biti upaljeno 12.000 sveća za 12 beba koje su 1992. umrle zbog nedostatka kiseonika u porodilištu u Banjaluci.
U banjalučkom parku "Petar Kočić" večeras će biti upaljeno 12.000 sveća za 12 beba koje su 1992. umrle zbog nedostatka kiseonika u porodilištu u Banjaluci.

U međuvremenu, 2006. godine, preminula je i poslednja 13. beba Slađana Kobas, koja je sahranjena u Prijedoru.

Organizatori ovog događaja - vršnjaci stradalih beba, okupljeni u Omladinskoj organizaciji "Agora", u saradnji sa Udruženjem "Dvanaest beba" najavili su da će na grob 12 beba na Novom banjalučkom groblju biti položeni venci, kao i na spomenik u Ulici kralja Petra I Karađorđevića.

Najavljeno je da će Savetu bezbednosti UN biti upućeno otvoreno pismo, jer se smatra da je ta tragedija mogla biti izbegnuta da je svetska organizacija drugačije reagovala.

Na Odeljenju za intenzivnu negu u banjalučkom porodilištu je, zbog nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman, umrlo 12 od 14 beba koje su tada bile smeštene na to odeljenje.

Slučaj "smrti 12 banjalučkih beba" je bio neposredan povod za veliku vojnu operaciju "Koridor" u leto 1992. godine, tokom koje su srpske snage zauzele Bosansku Posavinu i uspostavile kopnenu vezu između zapadnog i istočnog dela Republike Srpske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.