Uragan Ajzak zahvatio Nju Orleans

Uragan Ajzak zahvatio je danas Nju Orleans, tačno sedam godina pošto je taj grad pogodio razorni uragan Katarina.
Uragan Ajzak zahvatio je danas Nju Orleans, tačno sedam godina pošto je taj grad pogodio razorni uragan Katarina.

Američki centar za uragane upozorio je da bi poplave od velikih kiša mogle da traju do kasno u noć kako se Ajzak, uragan najniže kategorije, bude kretao priobaljem Meksičkog zaliva. Ajzak je u tokom dana u priobalje Luizijane doneo vetar koji duva brzinom od 130 kilometara.

Gradske vlasti zatvorile su nove ustave postavljene kao zaštita od poplava, a američki predsednik Barak Obama, koji je juče zbog Ajzaka proglasio vanredno stanje u Luizijani, upozorio je stanovništvo na putu uragana da posluša preporuke nadležnih i da ne "izaziva sudbinu". Hiljade ljudi pobegle su iz oblasti kojom će Ajzak proći, a većina onih koji su ostali zaključali su se u kućama.

Neki delovi Nju Orleansa već su ostali bez električne energije, a na ulicama su samo ludo odvažni i novinari u reportažnim kolima.

Dan kada uragan stiže skrenuo je pažnju na Nju Orleans razoren u udaru Katrine pre sedam godina. U naletu Katrine poginulo je 1.800 ljudi. Trenutna brzina vetra samo je trećina njegove jačine prilikom udara Katrine, ali ono što predstavlja pretnju kućama i stanovništvu je, pre svega, količina padavina.

Mnogi su odlučili da ostanu, iza zabarikadiranih vrata i prozora, u nadi da će uragan ovog puta biti milostiv prema njihovom gradu.

U nižim delovima Luizijane prijavljen je nestanak električne energije, koji je pogodio više od 200.000 domaćinstava i kompanija.

Gradonačelnik Nju Orleansa Mič Landrije rekao je da je njegov grad od utorka "zvanično u bici" i potvrdio da je gradski aerodrom zatvoren.

Landrije je kazao da je osam metara visoka ustava koja štiti delove grada koji su potopljeni 2005. i koju je nazvao "velikim zidom Nju Orleansa" zatvorena u utorak ujutru. "Nećemo imati događaj nalik na Katrinu", rekao je Landrije i dodao da će neki delovi grada ipak verovatno biti poplavljeni.

Gradske vlasti nisu naložile evakuaciju, već su poručile stanovništvu da ostane u kućama i poveća zalihe hrane i pića.

Stanovništvo očekuje da će milijarde dolara utrošene na odbranu od poplava koja je 2005. bila katastrofalno loša ovog puta zaštititi grad.

Ajzak je usmrtio najmanje 24 osobe na Haitiju i Dominikanskoj Republici i doneo je velike poplave i štetu Karibima. Uragan je zaobišao konvenciju republikanaca u Tampi na Floridi, iako ju je odložio za jedan dan.

Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi kombinacija oluje i plime mogla da donese poplave priobalskim oblastima duž Meksičkog zaliva. Nivo vode mogao bi da dostigne visinu od 1,8 do 3,7 metara na jugozapadu Luizijane i Misisipija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet