Sarajevo: Republika Srpska plaća odštetu porodicama žrtava

Opštinski sud u Sarajevu doneo je dve nove presude, prema kojima Vlada Republike Srpske mora isplatiti odštetu za Sarajlije koje su tokom rata izgubile najbliže članove porodice.

Opštinski sud u Sarajevu doneo je dve nove presude, prema kojima Vlada Republike Srpske mora isplatiti odštetu za Sarajlije koje su tokom rata izgubile najbliže članove porodice.

Ranije je isti sud (13. jula ove godine) doneo presudu kojom je Vladi RS naložena isplata od 437 hiljada maraka odštete za 31 Sarajliju koji su tokom rata izgubili najbliže članove porodice.

Kako je izjavio advokat koji zastupa porodice ubijenih civila i žrtve rata, Esad Hrvačić, u tužbama se, uz ostalo, poziva na činjenicu da je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude bivšim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor i 29. godišnju kaznu zatvora zbog "terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva".

Advokat je dodao da je Dejtonskim sporazumom Republika Srpska prihvatila kontinuitet ratne Republike Srpske, te da je krivična dela opsade Sarajeva sprovodila Vojska RS, "zbog čega je odgovornost tog entiteta neupitna". Prema Statutu Haškog tribunala, dela koja su nastupila zbog nehumanog ratovanja ne zastarevaju, kao ni šteta koja nastupi usled tih krivičnih đela.

Sarajevska opsada je trajala je 1.425 dana. Za to vreme je prosečno na Sarajevo padalo po 329 granata dnevno. Ubijeno je 11.541 građana, a među njima i 643 dece.

  • 30.08.2012 09:18
    437000 / 31 = 14000 BAM

    Šta reći?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.