6.000 umrlih na biralištima u Crnoj Gori

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora saoštila je da u biračkom spisku Crne Gore ima više od 6.000 osoba koje se vode kao glasači, iako više nisu živi.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora saoštila je da u biračkom spisku Crne Gore ima više od 6.000 osoba koje se vode kao glasači, iako više nisu živi.

Ta nevladina organizacija je ocenila da takvo stanje biračkog spiska omogućava drastične izborne zloupotrebe i menja uslove za prelazak cenzusa. MANS je ranije saopštio da se u biračkom spisku nalazi najmanje 14.000 glasača, koji imaju jednog ili više dvojnika sa istim imenima, prezimenima i adresima stanovanja, a različitim matičnim brojevima i šiframa birača.

Vlada Crne Gore odbacila je potom navode MANS-a o nepravilnostima u biračkom spisku za oktobarske parlamentarne izbore, saopštavajući da ne postoje duplo upisani glasači. "Navode o postojanju velikog broja navodno dvostruko upisanih birača apsolutno odbacujemo kao neistinite i doživljavamo ih kao politizaciju jednog veoma zahtevnog, stručnog i administrativnog posla", kaže se u saopštenju.

Lider Demokratske partije socijalista Milo Djukanović kazao je da navodi o nepravilnostima u biračkom spisku izgledaju kao traženje alibija za izborni poraz. On je rekao da crnogorski birački spisak spada medju najuredjenije i da su to potvrdile i relevantne medjunarodne organizacije.

Na izborima u Crnoj Gori, zakazanim za 14. oktobar, učestvovaće sedam koalicija, pet partija i jedna grupa gradjana, koji će se boriti za 81 poslaničko mesto u parlamentu. Pravo glasa na izborima imaće oko 512.000 gradjana, a konačan birački spisak Državna izborna komisija objaviće 3. oktobra.

  • Student

    24.09.2012 15:59
    Deda...
    Eih, to je kao nešto čudno? Mom dedi i dalje stižu pozivi, a čovek preminuo 2002. godine..

    Svi ti glasovi odu negde, ne bojim se ja uopšte!
  • Andrija Šrek

    24.09.2012 15:40
    !!!
    Uhh, stvarno i ja u prvi mah pomislih, po naslovu, da je 6000 ljudi umrlo na biralištima...pa reko' da pročitam, kad ono, dobro je - 6000 mrtvih na biračkim spiskovima...
  • 24.09.2012 14:58
    Njih 700.000 sve ukupno, od toga ne znam tacno koji procenat su maloletnici koji nemaju prava glasa

    a njih 6 hiljada umrlih su morali da nadomeste te maloletnike bez prava glasa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.