Iran: Novinar Rojtersa kažnjen zbog vesti o ženama nindžama

Porota specijalnog iranskog suda osudila je šefa dopisništva novinske agencije Rojters u Teheranu za "širenje laži" protiv islamskog sistema.

Porota specijalnog iranskog suda osudila je šefa dopisništva novinske agencije Rojters u Teheranu za "širenje laži" protiv islamskog sistema.

Povod za osudu je bio video snimak žena koje treniraju borilačke veštine, a za koje je britanska agencija navela da se obučavaju za ubice. Portparol sudskog veća Ali Akbar Kaseian izjavio je da je Parisu Hafezi, iranske nacionalnosti, porota u nedelju proglasila krivom zbog snimka koji je u februaru objavljen pod naslovom "Iran uvežbava hiljade žena da budu nindža ubice".

Nakon negodovanja Irana, koji je tvrdio da su u pitanju žene koje vole taj sport, Rojters se izvinio za grešku i promenio naslov u "3.000 žena-nindži vežba u Iranu".

Teheran je ipak oduzeo akreditacije Rojtersovim novinarima i suspendovao aktivnosti njegovog biroa u Teheranu. Većina novinara se preselila u Dubai, ali Hafezi nije bilo dozvoljeno da napusti zemlju. Portparolka Rojtersa Barb Berg saopštila je da čekaju odluku suda i da do tada ne žele da komentarišu slučaj. Očekuje se da će sud doneti odluku o kazni tokom nedelje.

  • mrva

    01.10.2012 18:37
    Nisu to nindze nego mindze
  • 01.10.2012 15:18
    Lestat
    Kaže se Kunoići.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet