Nasilje na protestima u Sloveniji

U Mariboru, gde se okupilo oko 10.000 demonstranata na protestima protiv gradonačelnika ali i protiv svih političara na vlasti u Sloveniji, večeras je došlo do nasilja i sukoba demonstranata sa policijom.
U Mariboru, gde se okupilo oko 10.000 demonstranata na protestima protiv gradonačelnika ali i protiv svih političara na vlasti u Sloveniji, večeras je došlo do nasilja i sukoba demonstranata sa policijom.

Policija je, reagujući na sve veće bacanje flaša, petardi, kamenica i baklji na gradsku skupštinu, na kojoj ima puno polomljenih prozora, počela da potiskuje demonstrante i da traži od njih da okončaju protest.  Prema najnovijim informacijama medija, na grupu demonstranata policija je bacila i suzavac kako bi ih rasterala.

Došlo je do nekoliko hapšenja, jedan policijski helikopter nadletao je mesto proteste, a poslato je i policijsko pojačanje da pomogne rasturanje ovih demonstracija zbog masovnog kršenja javnog reda i mira, kako je policija objavila na Tviteru.

Demonstracije se održavaju i u drugim gradovima Slovenije. U Celju je 10 osoba privedeno na protestima, prenosi portal index.hr i dodaje da je večerašnja runda demonstracija u svim velikim slovenačkim gradovima najavljivana na društvenim mrežama u Sloveniji ne kao "protesti, već kao pobuna i opštenarodni ustanak".

Demonstranti u Ljubljani počeli su da se okupljaju već oko 16 sati, a prema pisanju lokalnih medija okupilo ih se oko 10.000.  Jedni, okupljeni pred ljubljanskom mesnom zajednicom protestuju protiv gradonačelnika Zorana Jakovića, dok drugi, okupljeni na Kongresnom trgu, traže ostavku svih političara u zemlji.

Policija je putem Tvitera saopštila da je, za sada, privedeno pet maloletnika zbog ugrožavanja javnog reda i mira i da su kod njih pronađena "opasna sredstva", koja su zaplenjena.

Demonstranti na protestima nose transparente "Bez diskriminacije, ostavke svih", "Vlada ljudi, a ne stranaka" i druge, pozivajući sve da izađu na ulice i pridruže im se.

  • Dejan

    06.12.2012 01:50
    Podrška
    Podrška svakom ko se bori za ostvarenje svojih prava.
    Bilo kakva zluradost povodom ovih protesta mi nije jasna, bez obzira na razočaranost i neispunjena očekivanja. Svako ko je (zaista) učestvovao u protestima i šetnjama 90-ih, a nije izvukao iz toga nečasnu materijalnu korist, treba samo da se ponosi. Nešto što je moralno - moralno je, bez obzira da li je kao posledica došao prazan stomak. Nek' se stidi neko drugi... Naravno, treba se i učiti na greškama.
  • Radenko

    04.12.2012 22:53
    Slazem se sa anonimusom kada se dobar zivot oseti tesko je se vratiti u bedu na koju smo mi navikli , kada se udje u uniju dobiju se lepi krediti ali posle desetak godina kreditna stopa ide gore pa su otplate teze
  • Steva

    04.12.2012 19:13
    opaaa
    Jel i tamo došo đavo po svoje,pa se malo zaigro!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet