I žene iz Srebrenice žele da tuže Karlu Del Ponte

Udruženja Srebreničke majke i Žene Srebrenice traže da se ispita službena i krivična odgovornost Karle del Ponte za "podizanje politički motivisanih optužnica".

Udruženja Srebreničke majke i Žene Srebrenice traže da se ispita službena i krivična odgovornost Karle del Ponte za "podizanje politički motivisanih optužnica".

Predstavnice dva udruženja kažu da godinama pokušavaju od političkih organa BiH da potegnu pitanje odgovornosti bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala, ali da oni na to nikada nisu pristali. "Tražimo da se pokrene odgovornost za podizanje optužnica protiv Nasera Orića, Sefera Halilovića i generala Rasima Delića. Orić i Halilović oslobođeni su svake krivice, a Delić je umro iscrpljen od borbe da spasi svoju ratničku čast i čast svog naroda", navodi se u pismu dva srebrenička udruženja.

Hatidža Mehmedović i Hajra Ćatić, potpisnice pisma upućenog advokatima hrvatskih generala i Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i advokatu Ramuša Haradinaja, posebno insistiraju na odgovornosti Del Ponteove zbog zaštite dokumenata Vrhovnog saveta odbrane Srbije, među kojima su i "lični dosijei Ratka Mladića i drugih generala VRS koji su bili deo Vojske Jugoslavije" i koji su u ime Srbije "činili genocidne zločine u Srebrenici i drugim delovima BiH". Mehmedović i Ćatić su rekle da su u pismu Luki Mišetiću i Benu Emersonu posebo ukazale na njihovo duboko razočaranje ponašanjem vlasti u BiH.

"Najveće poniženje i uvredu doživele smo kada je Del Ponteova sa svojim saradnicima uništila dokumente i predmete koji su pripadali našoj deci, a služili su kao dokazi u Haškom tribunalu. Umesto da nam to vrate kao jedinu uspomenu na naše ubijene, ona je to bez naše saglasnosti dala da se uništi. Gonićemo je i tužiti do sudnjeg dana", poručile su Mehmedovićeva i Ćatićeva.

Podsetimo, odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine, koga je haški sud oslobodio krivice za zločine počinjene u akciji "Oluja", podnela je prijavu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojoj tuži Karlu del Ponte zbog njenih izjava.

  • Vladimir

    05.12.2012 11:31
    Eto ti zena, oslobode njihovog koljaca nase dece i one nezadovoljne i posle traze pravdu ... ccccc E Mladicu zao mi sto vas poslasmo u Hag

    Pitajte iste zene za Racak i sta se desavalo nocu kad su im muzevi obilazili okolna sela i sta su tamo radili pa nek onda traze pravdu
  • LimanacNS

    05.12.2012 10:09
    Eto
    Sud je oslobodio poznatog zločinca Nasera Orića, a ovi opet nezadovoljni. Kakva je to ekipa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet