Grčka je najkorumpiranija zemlja EU

Grčka je najkorumpiranija država Evrospke unije (EU) pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Transparansi Internešenela.
Grčka je najkorumpiranija država Evrospke unije (EU) pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Transparansi Internešenela.

Istraživanje je pokazalo da Grčka, na skali od nula do 100, ima najkorumpiraniji javni sektor u EU i da je u ovoj godina pala sa prošlogodišnjeg 80. na 94. indeks percepcije korupcije. Tako visoki stepen korupcije u Grčkoj može se objasniti nastavkom ekonomskog haosa i široko rasprostranjenog izbegavanja plaćanja poreza.

Istraživanje TI pokazalo je da su ispred Grčke, sa ne mnogo manjim indeksom percepcije korupcije Velika Britanija čiji je indeks 74, Italija sa 72 i Rumunija sa 66. S druge strane Danska, Finska i Švedska se smatraju za najmanje korumpirane zemlje u Evropi.

Indeks percepcije korupcije Transparansi Internešenela u ovoj godini obuhvata 176 zemalja sveta i rangirane su u rasponu od nultog, sa najmanjom korupcijom, do indeksa 100, a dve trećine zemalja našlo ispod 50. indeksa percepcije korupcije.

"Vlade treba da integrišu antikorupcijske akcije u sve sisteme javnog donošenja odluka", izjavila je predsednica Transparensija Iget Label. Prema njenim rečima prioriteti za suzbijanje korupcije obuhvataju bolja pravila o lobiranju i finansiranju političkih partija, transparentniju javnu potrošnju i ugovaranja, kao i izbor odgovornijih ljudi u državne organe. "TI veruje da postoje jake korelacije između siromaštva, sukoba i uočenog nivoa korupcije", navela je Label.

  • Djox

    05.12.2012 16:18
    Mislim da kada se o korupciji radi da je Srbija uvek na prvom mestu.
  • 05.12.2012 15:28
    http://www.021.rs/Info/Srbija/Endemska-korupcija-u-Srbiji.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet