Litvanija će isplatiti odštetu Jevrejima

Litvanija će sledeće godine isplatiti simboličnu odštetu Jevrejima koji su preživeli holokaust i sovjetski teror tokom Drugog svetskog rata u ovoj baltičkoj zemlji.
Litvanija će sledeće godine isplatiti simboličnu odštetu Jevrejima koji su preživeli holokaust i sovjetski teror tokom Drugog svetskog rata u ovoj baltičkoj zemlji.

Endrju Bejker iz Američkog jevrejskog komiteta rekao je da će tri miliona litasa (870.000 evra) "biti iskorišćeno kao simbolična nadoknada litvanskim Jevrejima koji su preživeli totalitarne režime".

Prema rečima Faine Kuklianski, predstavnice male jevrejske zajednice koja broji oko 5.000 članova u Litvaniji, očekuje se da će više od 1.000 ljudi dobiti nadoknadu iduće godine. "To je simbol koji dokazuje da su litvanski Jevreji punopravni članovi tolerantnog i otvorenog litvanskog društva", rekla je ona.

Ovaj novac će biti isplaćen iz fonda vrednog 128 miliona litasa namenjenog za odštetu imovine Jevreja tokom nacističke ili sovjetske ere koju Litvanija treba da isplati između 2013. i 2023. godine, u skladu sa zakonom usvojenim prošle godine.

Sovjeti su okupirali Litvaniju 1940. godine u okviru pakta sa nacističkim režimom u Berlinu i tada je desetine hiljada Litvanaca ubijeno ili deportovano u Sibir ili centralnu Aziju.

Zatim su i nacisti pokrenuli neočekivanu invaziju na Litvaniju 1941. godine. U toj okupaciji stradala je skoro čitava jevrejska zajednica u Litvaniji, njih oko 200.000.

Prošle nedelje su jevrejske zajednice zatražile od drugih bivših komunističkih država da vrate ili isplate odštetu za imovinu koja je oduzeta žrtvama holokausta, a čija vrednost se procenjuje na više milijardi dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.