Protraćena ulaganja u deponije

Evropski revizorski sud kritikovao je upravljanje infrastrukturom za komunalni otpad u Evropskoj uniji zbog "ograničene efikasnosti", iako je u taj sektor od 2000. godine iz strukturnih fondova usmereno 10,8 milijardi evra.
Evropski revizorski sud kritikovao je upravljanje infrastrukturom za komunalni otpad u Evropskoj uniji zbog "ograničene efikasnosti", iako je u taj sektor od 2000. godine iz strukturnih fondova usmereno 10,8 milijardi evra.

Godišnje svaki građanin EU napravi u proseku oko 500 kilograma komunalnog otpada koji, ako se ne prikupi, tretira i odloži kako treba, zagađuje životnu sredinu. Direktivom o okviru za upravljanje otpadom predviđeno je da sve članice EU do 2020. godine recikliraju najmanje 50 odsto otpada koji naprave domaćinstva.

Smeće može da bude značajan izvor sirovina i resursa i EU direktivama nastoji da podigne zajedničke standarde upravljanja otpadom i ciljeve u tom domenu. EU je i kofinansijer infrastrukture za upravljanje otpadom u nekim delovima 27-članog bloka.

Međutim, "efikasnost evropskog finansiranja infrastrukture za upravljanje komunalnim otpadom je limitirana zbog loše primene mera podrške", preneo je Euractiv.com ocenu evropskih revizora. Kako su utvrdili revizori, otpad se na deponijama odlaže "bez adekvatnog tretmana a za zatvaranje deponija i troškove za tretiranje zemljišta nakon toga se ostavljaju nedovoljna finansijska sredstva".

U šest od osam regiona koji su dobili novac EU za odlaganje otpada količina prikupljena po stanovniku u prošloj godini ne samo da nije smanjena, nego je povećana. "Evropljani više troše i prave više smeća", kaže autor izveštaja Ovidiu Ispir podsećajući da je direktivom EU o otpadu predviđeno da članice Unije tretiraju i odlažu otpatke tako da ne predstavljaju rizik za vodu, vazduh i zemljište i bez pravljenja buke i neprijatnog mirisa.

Navodi se i da je samo četvrtina od 26 uprava infrastrukturom za komunalni otpad obuhvaćenih proverom revizora znatno unapredila odlaganje smeća. Napredak je registrovan u regionima koji su primenili i "prateće mere", poput informativnih kampanja, izmene administrativnih procedura i korišćenja finansijskih podsticaja i kazni.

Napredak na sektoru odlaganja otpada, kako su naveli revizori, kočilo je to što bespovratna sredstva EU nisu bila uslovljena primenom "pratećih" mera. Zato Komisija ubuduće treba da zahteva od članica da sprovode preporuke pre nego što od EU dobiju finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava.

  • миша старовић

    04.02.2013 16:55
    истина
    Ово треба да прочитају градски челници. Можда ће онда , најзад , прихватити наш пројекат ,,САКУПЉАЊЕ ИСТРОШЕНОГ УЉА,,. И на томе чак и зарадити. . .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet