Rusi napravili sistem za zaštitu Zemlje od asteroida

U Rusiji je razrađen sistem globalne zaštite nazvan "klopka" koji bi trebalo da spreči pad na Zemlju nebeskih tela kao što su asteroidi i manje komete.
U Rusiji je razrađen sistem globalne zaštite nazvan "klopka" koji bi trebalo da spreči pad na Zemlju nebeskih tela kao što su asteroidi i manje komete.

Početkom ove godine asteroid Apofis je već prošao pored naše planete, a prema proračunima međunarodnih eksperata, 2029. godine ponovo će krenuti prema Zemlji.

Analize Američke agencije za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA - ukazuju da moguću opasnost za stanovnike naše planete predstavlja oko 47.000 asterioida prečnika od sto metara.

Takvi asteroidi se sada nalaze na rastojanju manjem od osam miliona kilometara u odnosu na Zemlju. U 21. veku teorijski je moguće 11 sudara, od toga četiri mogu da se dese do 2050. godine.

Predstavnik Državnog raketnog centra ruske Akademika Makejeva Sergej Mahanjkov tvrdi da u njegovoj zemlji već postoje uređaji koji će razbijati asetroide na manje celine, ili će moći da promene njihovu pitanju.

Za prebacivanje uređaja razarača na opasna kosmička tela po stanovnike Zemlje mogu da se koriste interkontinentalne balističke rakete, smatra naučni saradnik Akademije Makejeva Sabit Garaev.

Najbolja varijanta za borbu protiv opasnih asteroida i drugih "nezvanih gostiju" iz vasione je, prema mišljenju Garaeva, uništavanje takvih tela.

On je precizirao da Rusija može isporučiti toliko udarnih objekata da se opasni asteroidi rascepe u potpunosti na bezbedne komade dužine do 40 metara, koji bi nakon toga sasvim sagoreli u atmosferi.

Predviđeno je da se takav sistem zaštite aktivira ukoliko se Zemlji približi nebesko telo velične do kilometar i po u prečniku. Ruski naučnici upozoravaju, međutim, da gigantske komete, koje lete brzinom od 70 kilometara u sekundi, ne može zaustaviti ni navedeni sistem zaštite. Sudar sa takvim nebeskim telom je, ipak, malo verovatan, jer se, teorijski, može dogoditi samo jednom u 30 miliona godina.

  • joker

    06.02.2013 17:39
    @Fobos-Grunt
    I ja obožavam serijal 'Star Wars', ali ima i drugačijih naučnofantastičnih filmova, jednako napetih i bez sjajnih vizuelnih efekata. Pogledaj 'Stalker' reditelja Andreja Tarkovskog (ako do sada nisi). Konačno, po mišljenju mnogih, 'najjači' svetski pisac naučne fantastike je Rus. Inače, nisam rusofil, ali u nekim stvarima, i u nauci, i u umetnosti, mora im se odati priznanje.
  • Fobos-Grunt

    06.02.2013 15:40
    Mozda ne bi bilo lose da Rusi za pocetak pokusaju prvo da naprave jedan dobar naucno fantasticni film, a za asteroide cemo lako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet