VIDEO: Uhapšeno 11 dečaka koji su korišćeni kao bombaši

Pakistanska policija, u raciji je uhapsila 11 dečaka starosti od osam do 15 godina, koje su teroristi koristili kao bombaše jer nisu izazivali sumnju policije.
Pakistanska policija, u raciji je uhapsila 11 dečaka starosti od osam do 15 godina, koje su teroristi koristili kao bombaše jer nisu izazivali sumnju policije.

Deca su pala u ruke policiji, ali je osam odraslih osoba uspelo da pobegne, prenosi CNN.

Manje poznata Ujedinjena vojska Beludžistana jedna je od oslobodilačko-terorističkih grupa koje se već decenijama bore za samostalnost Beludžistana, najveće i najslabije naseljene pakistanske regije uz granicu s Iranom i Avganistanom.

Decu su slali u bombaške napade ili "samo" za prenos eksploziva. Naravno, deca nisu znala šta prenose. Sva ta deca potiču iz jako siromašnih porodica, rekao je lokalni šef policije Mahmud Zubair.

Terorističke grupe plaćaju njihovim porodicama od 25 do 50 dolara da postave pakete s bombama sa satnim mehanizmom. Deca su najbolja za takve zadatke jer retko izazivaju sumnju.

Uhapšeni dečaci su rekli policajcima tokom ispitivanja da nisu znali šta se nalazi u paketima koje su prenosili, ni šta oni rade. Bombe su ostavljali po pijacama, kantama za smeće i uz sporedne puteve koje koriste policijske i bezbednosne snage.

Godinama se razne grupe u Beludžistanu, bogatom naftom, prirodnim gasomi raznim rudama, bore za autonomiju te zaostale pokrajine koja obuhvata više od 40 odsto teritorije Pakistana. Pobunjenici optužuju vlasti u Islamabadu da samo crpe gas i naftu s njihove teritorije, a ništa ne vraćaju u najsiromašniju pakistansku regiju. Beludži čine polovinu stanovništva, a drugi najbrojniji su Paštuni.

Neki dečaci iz uhapšene grupe priznali su desetak bombaških napada, rekao je šef policije. Jedan je priznao da je kriv za bombaški napad 10. januara u glavnom gradu pokrajine kad je od bombe, ostavljene pored pijace Bača Kan poginulo 11 ljudi, a 67 je ranjeno.

Ovo nije prvi put da je otkriveno kako se deca koriste za bombaške napade: Još 2009. su Amerikanci i vlasti u Pakistanu optužili pakistanske talibane da kupuju i prodaju decu za bombaške napade. Jednog od talibanskih lidera, Mesuda Baitulaha, optužili su da je prodavao decu po ceni od šest do 12.000 dolara.

Digital žurnal prenosi da deca od 12 do 18 godina čine većinu bombaša samoubica u Pakistanu i citira vođu pakistanskih talibana Huseina Karija da su deca "oruđe ostvarenja Božje volje".

Na pitanje novinara što će se dogoditi s uhapšenim dečacima, beludžistanski policajci su odgovorili da će tražiti od provincijskih vlasti da se pobrinu za njihovu "rehabilitaciju".

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet