Diplomate Saudijske Arabije pod istragom

Američke vlasti istražuju umešanost saudijskih diplomata u Vašingtonu u mogući slučaj "modernog ropstva".

Američke vlasti istražuju umešanost saudijskih diplomata u Vašingtonu u mogući slučaj "modernog ropstva".

Potvrdu za ovu informaciju televizija NBC dobila je u Sekretarijatu za državnu bezbednost SAD. Specijalni agent ovog sekretarijata Džon Tores, koji predvodi istragu, rekao je da su policajci reagovali po dojavi, došavši do ulazne kapije imanja u elitnom prestoničkom naselju Meklin i da su spasili dve državljanke Filipina.

Američka televizija prenosi da je jedna od žena pobegla iz kuće, tako što se u poslednjem trenutku provukla kroz ulaznu kapiju koja se zatvarala. One sada imaju policijsku zaštitu i nalaze se na sigurnom, kazao je Tores.

Oko ovog slučaja oglasio se i portparol Stejt departmenta Patrik Ventrel koji je rekao da je istraga još na početku i da je komplikuje mogućnost da su u ceo slučaju umešane i osobe koje imaju diplomatski imunitet.

Republikanski kongresmen iz Virdžinije Frenk Vulf upozorio je da diplomate iz Saudijske Arabije zloupotrebljavaju mogućnost da iz svojih država dovode osoblje za kućne poslove. "Oni ih dovode sa sobom, rade po sedam dana u nedelji bez prestanka a oduzimaju im i pasoše", naveo je kongresmen.

  • Istina

    04.05.2013 14:32
    Iz prve ruke
    Živim i radim u Kataru; mogu da potvrdim da je sve rečeno u članku istina. Ovde je isto kao u S. Arabiji. Bogati Arapi redovno tuku sluge i sluškinje, ponekad i sa smrtnim ishodom.
    Uobičajena pojava je da sluge i sluškinje žive u kućama i po 2 godine, bez ijednog slobodnog dana.
    Ovo pišem zato što je Katar sklopio sporazume sa Makedonijom i BiH o dolasku sluškinja iz tih zemalja u Katar za platu od 200-250USD mesečno. Nije daleko dan kad će oni hteti i naše državljanke da ih služe.
    Ovi sporazumi su sklopljeni zato što je vlada Filipina tražila da minimalna plata sluga i sluškinja iz njihove zemlje bude 400USD.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.