Janša osuđen na dve godine zatvora

Bivši slovenački premijer i lider opozicije Janez Janša nepravosnažno je danas pred sudom u Ljubljani osuđen na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 evra zbog umešanosti u korupciju u aferi "Patria".

Bivši slovenački premijer i lider opozicije Janez Janša nepravosnažno je danas pred sudom u Ljubljani osuđen na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 evra zbog umešanosti u korupciju u aferi "Patria".

Dvojica Janšinih bivših saradnika, Tone Krkovič i Ivan Črnkovič, osuđena su u istoj aferi na po 22 meseca zatvora i novčane kazne od po 37.000 evra. Oni su proglašeni krivima za primanje mita tokom potpisivanja ugovora između slovenačke vlade i finske kompanije "Patria" o nabavci oklopnih vozila u vrednosti od 278 miliona evra 2006. godine.

Tužilac Andrej Ferlinc je prošle nedelje zatražio pomenutu kaznu, tvrdeći da je Janša prihvatio "obećanu nagradu" kompanije "Patria" 2006. godine, u vreme kad je bio premijer, za njenu pobedu na tenderu za opremanje slovenačke vojske oklopnim transporterima. Za direktora firme "Rotis" Črnkoviča, podizvođača i posrednika u tom ugovoru vojske sa "Patrijom", i za oficira slovenačke vojske Krkoviča, tužilac Ferlinc predložio je kaznu od po 22 meseca zatvora i po 37.000 evra kazne.

Svi optuženi od početka procesa izjasnili su se kao nedužni. U međuvremenu, sud se odlučio za izdvajanje postupka protiv austrijsko-kanadskog biznismena Valtera Volfa, optuženog za posredovanje nezakonitim provizijama "Patrije" i protiv nekadašnjeg poslanika Janšine Slovenačke demokratske stranke (SDS) Franca Zagožena, jer je Volf nedostupan sudu i nalazi se u Kanadi, dok je Zagožen teško bolestan.

  • gistr

    06.06.2013 07:22
    Dva premijera drzava koje su razvijenije od nase, otisli u zatvor zbog korupcije. Zar treba da verujemo ovim nasim postenjacinama. Ne verujem nikom, od Cede preko Vucica do Seselja.

    A nas premijer se vec vise puta dokazao koliko je posten. Covek voli kofere i banane...
  • Srbijanac

    06.06.2013 07:16
    @DEMOKRATA
    Bravo, demokrato! Evo, i kod nas su potkačili one pobednike 05. oktobra!

    A i ove sada će neko potkačiti, kad tad!
  • Steva

    05.06.2013 11:35
    Da je para za nagrade,pa da se otvori nagradno pitanje:koliko u Srbiji ima takvih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet