Islanđani došli u Brisel da bi rekli ne Evropskoj uniji

Island je odustao od ulaska u EU i to je saopštio Evropskoj komisiji islandski ministar spoljnih poslova Gunar Bragi Sveinson u Briselu.

Island je odustao od ulaska u EU i to je saopštio Evropskoj komisiji islandski ministar spoljnih poslova Gunar Bragi Sveinson u Briselu.

"Ovo je način na koji demokratija deluje", rekao je Sveinson, koji ističe da su obe stranke koje sačinjavaju novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU, a građani su ih podržali.

"Glavna svrha ovog putovanja je bila da kažem Komisiji da je nova vlada Islanda odlučila da suspenduje pregovore. Island je deo Evrope i želimo da ojačamo svoje odnose s evropskim državama na druge načine", rekao je Sveinson.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da mu nije lako da prihvati ovakvu odluku Islanda i da je to doživeo je kao lični udarac. "Poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Lično verujem da bi pregovori s Islandom trebalo da nastavi, i dalje smo tome potpuno predani", rekao je File.

Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vreme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. Međutim, izbori održani u aprilu doneli su promenu vlasti, a vladu su sastavile Nezavisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU.

Ankete pokazuju da samo 25 odsto građana Islanda podržava ulazak u EU. Vlada je zato odlučila da prekine pregovore, iako je Island već zatvorio trećinu od 33 pregovaračka poglavlja.

  • Steva-NS

    15.06.2013 18:04
    Bravo za Islanđane!!Tako postupa narod,koji se samopoštuje.Bajke o EU su ipak samo bajke!Stvarnost će mo ubrzo uvideti.Moći će mo ići i u suverenu državu Kosovo /uz pratnju jakih policijskih snaga/,ako nas stigne žal.
  • NADA

    14.06.2013 12:03
    БРАВИ ЗА ЊИХ
    Тако треба, да смо ми имали петљу сада би другу песму певали.Сада ће нам сигурно Брисел доделити Датум да не би и ми кренули истим стопама,да је среће

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet