Češki premijer odbio da podnese ostavku

Češki premijer Petr Nečas odbio je u parlamentu zahtev opozicije da hitno podnese ostavku.
Češki premijer Petr Nečas odbio je u parlamentu zahtev opozicije da hitno podnese ostavku.

On je to odbio nakon što je policija u noći na četvrtak uhapsila osmoro i optužila sedmoro bivših poslanika i visokih državnih činovnika za korupciju i zloupotrebu položaja, među njima i premijerovu desnu ruku, šeficu njegovog kabineta, Janu Nađovu.

"Nekoliko paralelnih slučajeva pomešano je i zakuvano u medijski gulaš", kazao je poslanicima premijer Nečas i kritikovao policiju zato što zajedno sa istragom o zloupotrebi vojne obaveštajne službe vodi zajedničku istragu o korupciji trojice bivših poslanika vladajuće Građanske demokratske stranke.

Oni su odrekli funkcije i omogućili da prođu važni zakoni, a zauzvrat dobili dobro plaćene funkcije u državnim preduzećima.

Korupcija poslanika i drugi slučaj mogućeg krivičnog dela, zloupotrebu Vojne obaveštajne službe, vezuje se za Nađovu o kojoj mediji već duže vreme pišu kao o krivcu za razvod premijera Nečasa.

Nađova je nelegalno, pošto na to kao činovnik nema pravo, zatražila od bivšeg šefa Vojne obaveštajne službe da agenti uhode Nečasovu suprugu Ratku, a Vojna služba joj je izašala u susret.

Nečas je to označio kao zabunu, istakavši da je navodno Vojna služba trebalo da štiti njegovu suprugu i oštro je kritikovao policiju što je u noćnoj raciji uhapsila sadašnjeg i bivšeg šefa Vojne obaveštajne službe.

"Hapšenje dvojice generala na tako teatralan način i to vojnika koji su služili svojoj zemlji na terenu ne u štabu je fatalno rušenje ugleda Češke. Vrag neka nosi moju političku sudbinu, ali to što se desilo, nanelo je štetu Češkoj", poručio je Nečas i ponovio da nema nameru da podnese ostavku.

U noćnoj raciji u sedištu vlade, ministarstvima, kancelarijama lobista i državnim preduzećima i bankama, ukojoj je učestvovalo 400 policajaca uhapšeno je osmoro političara i državnih činovnika, sedmoro je optuženo i tužilaštvo je zatražilo za njih istražni zatvor.

Policija je u pretresu 31 kancelarije i kuća i sefova osumnjičenih u Komerčnji banci zaplenila 150 miliona kruna u gotovini i nekoliko desetina kilograma zlata.

Opozicija insistira da vlada mora hitno da podnese ostavku, a socijaldemokrate i nereformisani komunisti su spremni da predložen zakon o raspuštanju parlamenta čime bi se otvorila zakonska mogućnost za vanredne izbore, čak i ako premijer i vlada ne budu hteli da podnesu ostavke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet