Blokada usvajanja budžeta nanela milijarde dolara štete

Delimična obustava rada vlade SAD u prvoj polovini oktobra nanela je američkoj privredi štetu od više milijardi dolara i usporila rast privrede u četvrtom tromesečju u proseku za 0,2 - 0,6 odsto, objavljeno je u dokumentu Kancelarije za budžet Bele kuće.
Delimična obustava rada vlade SAD u prvoj polovini oktobra nanela je američkoj privredi štetu od više milijardi dolara i usporila rast privrede u četvrtom tromesečju u proseku za 0,2 - 0,6 odsto, objavljeno je u dokumentu Kancelarije za budžet Bele kuće.

Od 1. do 16. oktobra na neplaćeno otsustvo poslato je 850.000 federalnih službenika, od kojih su većina bili civilni stručnjaci Pentagona. Svima njima će biti nadoknađen gubitak zarade, a ukupan iznos nadoknade je dve milijarde dolara.

Drugim rečima iz državne kase će biti plaćen novac za posao koji nije odrađen. Prema procenama Kancelarije za budžet, služba unutrašnjih prihoda nije mogla da ostvari povraćaj poreza na sumu od četiri milijarde dolara, a pored toga mora za dve nedelje da pomeri rok do kog Amerikanci treba da uplate porez, što će usporiti priliv sredstava u federalni budžet.

Zastoj u radu državnih organa pogodio je i industriju i poljoprivredu. Američke kompanije nisu mogle da dobiju dozvolu za izvoz i garancije za kredit od Izvozno uvozne banke. Sa zakašnjenjem je počela sezona proizvodnje pacifičkih kraba na Aljasci.

Odloženo je razmatranje zahteva za razvoj gasa iz škriljaca u Severnoj Dakoti, Vajomingu i Juti. Mala preduzeća su privremeno ostala bez kreditne podrške države, a u Nacionalnom zdravstvenom institutu obustavljeni su pregledi pacijenata.

Izveštaj jasno pokazuje da je obustava rada vlade izazvala značajne finansijske gubitke i proizvela obimne negativne efekte, rekla je direktorka Kancelarije za budžet Silvija Metjuz Bervel. Prema njenim rečima, ti podaci služe kao opomena da SAD ne bi trebalo da "nanose same sebi takve povrede".

Kriza koja je u SAD trajala 16 dana, izazvana je blokadom usvajanja budžeta za 2014. finanasijsku godinu, koja je počela 1. oktobra, i nedostatkom sredstava za ispunjenje dužničkih obaveza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.