Godišnjica Kristalne noći: Izlozi u Berlinu izlepljeni trakama

U Nemačkoj se danas brojnim ceremonijama i odavanjem pošte žrtvama obeležava 75. godišnjica Kristalne noći - nacističkog pogroma Jevreja, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U Nemačkoj se danas brojnim ceremonijama i odavanjem pošte žrtvama obeležava 75. godišnjica Kristalne noći - nacističkog pogroma Jevreja, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Nemačka neće organizovati jedan centralni komemorativni dogadjaj, već će tokom celog vikenda ovu godišnjicu obeležiti brojnim umetničkim projektima, incijativama na Tviteru i bdenjima.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece. U "Kristalnoj noći" zapaljeno je više od 1.000 sinagoga, potpuno razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Na godišnjicu tog nasilja, predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Diter Grauman izrazio je nadu da će Nemci pokazati "iskrenu zabrinutost" i pozvao da se budno motri na znake mržnje.

Vlasnici oko 120 radnji u centru Berlina izlepili su izloge trakama tako da izgledaju kao da su polomljeni, kako bi podsetili na razaranje jevrejskih radnji u Kristalnoj noći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.