Rusija kockarima, lopovima i transseksualcima zabranila da voze

Rusija je napravila listu prema kojoj su transseksualci i transrodne osobe među onima koji više neće biti "kvalifikovani" za vozačku dozvolu.
Rusija je napravila listu prema kojoj su transseksualci i transrodne osobe među onima koji više neće biti "kvalifikovani" za vozačku dozvolu.

Fetišizam, voajerizam i egzibicionizam su takođe uključeni, kao "mentalni poremećaji", koji znače zabranu vožnje. Vlada je saopštila da je pooštravanje medicinske kontrole za vozače došlo iza razloga što Rusija ima previše saobraćajnih nesreća. Patološko kockanje i kompulzivna krađa takođe su stavke na listi.

Ruski psihijatri i borci za ljudska prava su osudili ovaj potez. Ovo saopštenje sledi nakon međunarodnih negodovanja zbog hapšenja aktivista za prava homoseksualaca u Rusiji. U 2013. Rusija je proglasila nezakonitim "promovisanje netradicionalnog stila života".

Valerij Evtušenko, iz Ruske asocijacije psihijatara, izrazio je zabrinutost zbog restrikcija za vožnju. Kako je rekao za ruski servis BBC-ja, neki ljudi bi izbegli da traže pomoć psihijatra, iz straha da bi tako nešto prouzrokovalo zabranu vožnje.

Asocijacija ruskih advokata za ljudska prava nazvala je novi zakon diskriminišućim. Iz te asocijacije su saopštili da će tražiti razjašnjenje i ocenu od Ustavnog suda Rusije, kao i podršku međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Međutim, Unija profesionalnih vozača je podržala potez. "Imamo previše mrtvih na putevima, i verujem da su stroži medicinski uslovi za kandidate potpuno opravdani", rekao je predsednik Unije Aleksandar Kotov.

Međutim, kazao je da uslovi ne bi trebalo da budu tako strogi kad su u pitanju vozači koji nisu profesionalci.

Mihail Strahov, ruski psihijatrijski ekspert, rekao je za ruski BBC da je definicija "poremećaja ličnosti" previše nejasna i da neki poremećaji ne mogu da utiču na sposobnost neke osobe da dobro vozi.

  • mrva

    09.01.2015 19:29
    "U 2013. Rusija je proglasila nezakonitim "promovisanje netradicionalnog stila života"."

    da li je potreban ikakav komentar.

    sledece je zabrana zivljenja netradicionalnog nacina zivota.
  • Милан

    09.01.2015 18:20
    Москва
    Волим Русију.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet