Aplikacija za žalbe potrošača dostupna od sredine maja

Pomoću veb-aplikacije "Jedinstveni registar prijava potrošača" Nacionalne organizacije potrošača Srbije, od sredine maja moguće je elektronski podneti žalbu i ostvariti svoja prava.
Pomoću veb-aplikacije "Jedinstveni registar prijava potrošača" Nacionalne organizacije potrošača Srbije, od sredine maja moguće je elektronski podneti žalbu i ostvariti svoja prava.

Veb-aplikacija koristi se brzo i lako. Običan korisnik neće je videti celu, već samo elektronski formular. Jednostavnim popunjavanjem nezadovoljni potrošači će u nekoliko koraka moći da pošalju žalbu i automatski dobiju savet, a njihove pritužbe biće upućivane na nadležne adrese.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović objašnjava da u ovom trenutku aplikacija omogućava da se vidite gde se potrošač žali, na šta se žali u predmetu i objekat prijave. "Ako je u pitanju mobilni telefon, šta je to za mobilni telefon. Ako je u pitanju usluga, koja je to vrsta usluge. Ako je u pitanju trgovac, koji trgovac, iz kog regiona, iz kog mesta i na šta se vi žalite u toj trgovini, da li na kvalitet robe, da li na kvalitet usluge. Sve ono što je evropska direktiva propisala, mi smo razradili u ovom sistemu", ističe Papović.

Novina je i to da će u roku od 30 dana sistem automatski slati pitanje potrošaču da li je njegov problem rešen.

U Ministarstvu trgovine kažu da je prošle godine bilo 16.700 potrošačkih prijava, za četvrtinu više nego 2013. Najviše, oko 40 odsto prigovora, bilo je registrovano u regionu Beograda. "Najveći broj prigovora se upravo odnosi na obuću, zatim se potrošači žale na usluge od opšteg ekonomskog interesa, dakle voda, gas, električna energija. Takođe se žale na telekomunikacione usluge, mobilne telefone i računare i IT opremu", navodi pomoćnica ministra trgovine Vesna Novaković.

U NOPS-u kažu da su spremni da veb-aplikaciju besplatno ustupe Ministarstvu trgovine i ostalim potrošačkim organizacijama. Ona će biti dostupna na prijateljskim sajtovima, a planirana je i izrada aplikacije za mobilne telefone.

  • Manjina 57

    30.04.2015 09:31
    Žalbe ćemo moći podneti, ali čisto sumnjam da ćemo moći ostvariti svoja prava...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.