Inspektori pojačavaju kontrolu rada "na crno"

Više od 60 inspektora rada u kontroli 37 firmi Raškog okruga pronašlo je 99 neprijavljenih radnika, veliku većinu u Novom Pazaru.

Više od 60 inspektora rada u kontroli 37 firmi Raškog okruga pronašlo je 99 neprijavljenih radnika, veliku većinu u Novom Pazaru.

Protiv nesavesnih poslodavaca podneto je 25 prekršajnih prijava u oblasti rada.

Fazliji Preleviću, proizvođaču dečije garderobe koji zapošljava 12 radnika, inspekcija rada je dolazila četiri puta za mesec dana. Kaže da je teško prodati i naplatiti robu, da im država ne pomaže, a da neki radnici ne žele da ih prijavi.

"Najverovatnije su u pitanju neke donacije, neka primanja, neke socijale ili nešto slično tome, ali ima i problema kada hoćeš da ih prijaviš. To je najviše opasno po nas - držati neprijavljenog radnika", ističe proizvođač dečije odeće Fazlija Prelević.

Kada su počeli inspekcijski nadzori, veliki broj ljudi iz okolnih firmi napustio je pogone, verovatno da bi izbegli kontrolu. "Imali smo slučajeve da inspektori rada kada dođu sklone radnike ili pobegnu, a jednostavno dodirom ruke na mašinama. Vidite da su mašine i dalje tople i da su radile do pre nekoliko minuta", navodi direktor Republičke inspekcije rada Bojan Jocić.

Kada se proširila vest o dolasku inspektora, firme u Raškom okrugu su, pod raznim izgovorima, zaključavane. U takvim slučajevima kontrola nije bila moguća, ali je sada nađen način.

Od prvog maja, inspektorima će biti mnogo lakše da rade, jer tada na snagu stupa Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji im omogućava da kontrolišu neprijavljene tj. neregistrovane firme i da, uz sudski nalog, uđu i u one firme koje su zatvorene u trenutku kada inspektori dođu u kontrolu.

  • Shimmy

    30.04.2015 08:27
    Komentar je suvisan
    https://www.youtube.com/watch?v=SPU0N6Y0Mws

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija