Vulin ubuduće kontroliše isplatu zarada u javnim preduzećima

Ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin ubuduće će, uz ministra finansija, kontrolisati obračun i isplatu zarada u javnim preduzećima.

Ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin ubuduće će, uz ministra finansija, kontrolisati obračun i isplatu zarada u javnim preduzećima.

Bez Vulinovog potpisa neće biti isplaćene zarade u tim firmama, ali zaključkom Vlade Srbije od 23. aprila predviđeno je i da ministri preuzmu veću odgovornost za rad javnih preduzeća, onih koja su u njihovim resorima.

Ubuduće će oni, a ne direktori predlagati zapošljavanje novih ljudi u kompanijama u kojima je vlasnik država. Ministri će predlagati i propise koji se odnose na promene cena i tarifne sisteme. Tako će, na primer, zahtev za povećanje cene struje pripremiti ministar energetike, a ne direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

U tome direktor Elektroprivrede Srbije ne vidi nikakav problem. "Poštujemo odluke, mere i preporuke Vlade i striktno sprovodimo sve što se odnosi na broj zaposlenih i isplate zarada. Kad usvajimo Plan finansijske konsolidacije EPS-a sve će biti pod lupom, ne samo Vlade već i međunarodnih institucija poput MMF i Svetske banke", kaže Obradović.

Upravo je kontrola sprovođenja dogovorenog sa MMF razlog da se Vlada odluči da toliko "pritegne" direktore javnih preduzeća, da se postavi pitanje ko će, zapravo, voditi javna preduzeća. V.d. generalnog direktora  Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević zakaže da se menadžment aerodroma trudi da napravi što bolji rezultat.

"U tom smislu i dosad dosledno primenjujemo sve odluke Vlade i u odnosu na njih organizujemo poslovanje", kaže Vlaisavljević.

Vulin je prošle godine poništio konkurs za projekte nevladinih organizacija kada se otkrilo da je novac trebalo da dobiju partijski simpatizeri i kadrovi, NVO koje su, očigledno, formirane upravo namenski za taj konkurs za koji je pripremljeno 1,8 miliona evra.

Mediji su pisali i da je Vulin, kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, potrošio skoro milion evra iz budžeta na sigurnosne kamere u Zvečanu, kojih nema, niti ih je bilo. Nabavku kancelarijskog nameštaja i kompjutera za ustanove socijalne zaštite, vrednu 1,4 miliona evra, podelio je na više manjih nabavki i tako izbegao tender.

  • ihihihi

    30.04.2015 15:40
    Videće zmajeve i bez trave!
    Expert za finansije neka se pozabavi zapošljavanjem u JKP dok traje zabrana.


    Zamislite kako će mu tek onda zujati u glavi!
  • ja

    30.04.2015 10:47
    hahaha
    Ko vam je kriv, sami ste birali.
  • ringos

    30.04.2015 10:32
    Stylos group(AMB GRAFIKA Novi Sad)
    Od juce strajkujemo zbog ne isplacenih 9.plata i bezobrazluka rukovodstva.Valjda ce se to negde objaviti posto je zabranjeno spominjanje Radomana Bozovica u sredstvima informisanja....Gladni smo ali to gosn.Vulina i druge ne brine...Samo vam rastu gronici i nije vas briga sto je firma kao AMB Grafika koja je bila najbolja graficarska kuca u bivsoj Jugoslaviji prodana mafijasu koji je na silu otkupljivao akcije sa sloganom`ili mi prodaj dzabe ili otkaz`

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija