Nemci ublažavaju stav prema Srbiji

Prva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji mogla bi da budu otvorena u oktobru, uz saglasnost Nemačke.

Prva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji mogla bi da budu otvorena u oktobru, uz saglasnost Nemačke.

Do te vesti je nezvaničnim putem stigla agencija Tanjug, uz navode da je u načelu postignuta saglasnost da se formalna odluka donese na ministarskom sastanku u septembru, a da se konkretna poglavlja otvore u oktobru, s čime je saglasna i Nemačka, koja je donedavno bila rezervisana po ovom pitanju.

Skup "Prijatelji Srbije" je bio dobra prilika da ministri nezvanično preciziraju pozicije svojih zemalja kako na jesen, kada se otvaranje poglavlja zvanično nađe na dnevnom redu, ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Širok odziv na skupu dokazuje da u EU ne samo da nema nijedne zemlje koja ne želi da vidi Srbiju kao članicu, već da postoji dobra volja da joj se pomogne na putu u Evropu, kaže izvor iz Brisela.

O važnosti koju su u Briselu dali ovom skupu govori i to što je zbog njega odložen početak ministarskog saveta EU posvećenog izbegličkoj krizi.

Glavni cilj skupa bio je da se pripremi teren za to da se što pre otvore prva pregovaračka poglavlja, što Austrija i Italija već duže zagovaraju.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je zatražio od šefova diplomatija zemalja EU da pregovaračka poglavlja sa Srbijom otvore mnogo pre kraja godine.

  • 19.05.2015 08:47
    ako je tacno,
    a ne bi trebalo
  • Novosadjanka

    19.05.2015 08:03
    Zeleno svetlo od strane Nemacke i za druge krutog stava ce biti signal da se krene u otvaranje poglavlja.
  • Shayne

    19.05.2015 00:32
    Silnim naporima i radom smo stekli postovanje i ugled u evropi pa su tako ministar austrije i italije izrezirali ovaj skup gde smo predstavili nase rezultate i ciljeve svim clanicama EU, posle cega smo dobili podrsku od svih njih i verujem da ce se poglavlja uskoro otvoriti i da cemo svakim danom biti blizi EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.