Da li "naležete" na trubu na semaforu?

I najmirnijem vozaču se desi da tokom gužve u saobraćaju izgubi živce kada automobil ispred njega zakasni da krene na zeleno svetlo pa "legne na trubu".
I najmirnijem vozaču se desi da tokom gužve u saobraćaju izgubi živce kada automobil ispred njega zakasni da krene na zeleno svetlo pa "legne na trubu".

Međutim, kao što nam govore zakoni iz mnogih svetskih zemalja, prekomerna upotreba sirene u gradskom saobraćaju je opasna i štetna. Kod nas i dalje nije zakonski ograničena upotreba automobilske sirene, a svaki stanovnik velikog grada složiće se da su zbog ovoga naši vozači razvili "laku ruku".

"Highway Code" koji je na snazi u Engleskoj, Škotskoj i Velsu kaže da automobilsku sirenu možete da koristite samo kada vam je vozilo u pokretu i morate da obavestite druge učesnike u saobraćaju na svoje prisustvo. Takođe, zabranjeno je oglašavati sirenu u intervalu od 23 do 7 časova, a osnovna kazna za agresivnu upotrebu sirene je 30 funti (42 evra).

U okviru ovog zakona se navodi da je neprimerena upotreba sirene opasna i može da omete druge vozače, potencijalno dovodeći do nesreća. Takođe je neophodno biti obazriv u naseljenim oblastima poput velikih gradova gde upotreba sirene može da negativno utiče na ljude koji se odmaraju u svojim domovima.

Ekstremni slučaj ovog problema je svakako Indija gde su prenaseljenost i velike gužve u saobraćaju izazvale prekomernu upotrebu sirena koje ozbiljno ugrožavaju zdravlje stanovnika gradova. U ovoj azijskoj zemlji se ipak ne rešava ovaj problem, a dovoljni pokazatelj toga je činjenica da su proizvođači automobila razvili glasnije trube koje se odlično prodaju, a jedna od najrutinskijih opravki na automobilima u Indiji je zamena pokvarene sirene.

  • Teodosije III

    27.05.2015 05:53
    Ima raskrsnica gde i iz desne trake moze da se ide pravo: na Bulevaru Jase Tomica kod stanice, na keju kod mosta u smeru od kvantasa a ima ih jos.
  • v

    27.05.2015 00:37
    za sve ove svirače koji bi samo svirali ali izgleda ne i vozili automobil,pa setite se kad ste vi bili mladi balavi i zeleni za volanom pa i vi ste svi do jednoga pravili greške od kojih se sada ograđujete i pripisujete ih drugima...pa gospodo možda ljudi nisu iz vašeg grada a da pritom nemaju gps sistem pa im treba malo vremena da se pokrenu jer oni gledaju na 10 strana,nisu siguurni gde idu itd,možda su upalili 4 žmigavca jer im je bušna guma možda im se automobil pokvario,gledaju na kartu ili žele da vas pitaju za pravac?
  • 26.05.2015 16:18
    Mora da se koristi jer imamo:

    1. Vozače tek kada se upali zeleno onda traže prvu brzinu, kvačilo i kočnicu i taj proces traje i traje i traje i trajeeee...

    2. One koji se zaustave bilo gde, upale 4 migavca i baš ih briga da li nekom tu smetaju ili ne, oni su problem svog parkiranja rešili sa 4 migavca.

    3. One koji ne razmišljaju, na bulevaru idu pravo, a stanu u desnu traku i tako blokiraju 15 drugih iza sebe koji bi mogli bez čekanja da skrenu desno, uslovno naravno.

    4. Oni koji misle da retrovizor služi samo da se popravi frizura i šminka, a ne da se pogleda da li iza ima auto, nego samo promeni traku.

    5. Takođe imamo i one koji ne znaju saobraćajna pravila i šta koji znak znači, pa tamo gde treba da stanu jer nemaju prvenstvo tu prolaze, a opet tamo gde bi trebali da prođu oni stanu.

    6. Oni koji ne znaju da se snađu u kružnom toku, neko se izgube, čekaju, stoje, iseku nekoga itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.