Vladi trojka za kvalitet poslovnog okruženja

Vlada Srbije i resorna ministarstva zaslužili su tek "slabu trojku" za kvalitet pripreme donošenja i sprovođenja zakona, koji bi trebalo da unaprede poslovno okruženje u novom, trećem po redu, "regulatornom indeksu Srbije", koji je danas predstavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Vlada Srbije i resorna ministarstva zaslužili su tek "slabu trojku" za kvalitet pripreme donošenja i sprovođenja zakona, koji bi trebalo da unaprede poslovno okruženje u novom, trećem po redu, "regulatornom indeksu Srbije" (RIS), koji je danas predstavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u Beogradu, jedan od razloga za takvu ocenu je to što je od 57 zakona usvojenih prošle godine u cilju unapređenja poslovnog okruženja, čak 46 doneto je po hitnom postupku, svaki treći nije nikada objavljen na sajtovima ministartava, dok za 22 nije bilo javne rasprave.

Kako je rečeno, treći po redu RIS beleži blagi napredak u odnosu na prethodne dve godine i pokazuje da je kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji dostigao 45,9 odsto željenog standarda.

Navodi se da su najnižu ocenu, 9,6 od maksimalnih 100, Vlada Srbije i ministarstva dobili za proces donošenja podzakonskih akata i to je jedini indikator kod kojeg je došlo do pogoršanja. Veoma niska ocena dodeljena je i kod regulatornog i parafiskalnog opterećenja privrede, dok su najbolju ocenu institucije zaslužile za brzinu odgovora na upite privrednih subjekata i dostupnost informacija i sadržaje internet prezentacija - 89,5.

Kako je istakao saradnik Naleda Branko Radulović, "regulatorni indeks Srbije" je objektivni mehanizam merenja kvaliteta procesa donošenja i primene zakona zasnovan na praćenju šest indikatora kao što su kvalitet pripreme propisa, javnost pripreme propisa, predvidivost regulatornog okruženja, ažurnost sprovođenja zakona, administrativno i finansijsko opterećenje koje nameću zakoni, kao i dostupnost informacija. On je rekao da je važno i to što RIS nije zasnovan na percepciji, već na činjenicama.

NALED je danas predstavio i onlajn regulatorni indeks Srbije koji se nalazi na sajtu te alijanse, a koji je, istaknuto je, pokrenut da bi omogućio građanima, privredi i drugim zainteresovanim stranama da na osnovu konkretnih pokazatelja sami ocene poslovno okruženje. RIS onlajn nudi mogućnost da kvalitet zakonodavnog procesa izmere i uporede zemlje regiona, ali i šire s obzirom na to da je razvijena engleska verzija ovog alata.

Izradu trećeg regulatornog indeksa Srbije podržala je Fondacija za otvoreno društvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.