Ubistvima do trona: U toku borba za premoć na narko-tržištu

Upražnjeno mesto na čelu trgovine narkoticima i nemogućnost policije da shvati borbu za tron koja je trenutno u toku, razlozi su zbog kojih su ulice gradova u Srbiji sve češće poprište kriminalnih okršaja, smatraju upućeni.

Upražnjeno mesto na čelu trgovine narkoticima i nemogućnost policije da shvati borbu za tron koja je trenutno u toku, razlozi su zbog kojih su ulice gradova u Srbiji sve češće poprište kriminalnih okršaja, smatraju upućeni.

Pucnjava u dvorištu voždovačke osnovne škole u kojoj su dva muškarca povređena samo se nadovezala na prošlonedeljni incident na Banovom brdu kada je eksplodirao automobil, pritom lakše povredivši dvoje prolaznika. Time je nastavljen niz nasilnih sukoba kriminalnih grupa, a u njihovoj borbi za "deo kolača" bivaju povređeni i nevini građani.

Praznina koja je na tržištu droge nastala eliminisanjem Zemunskog klana i grupe Darka Šarića, ostavila je otvoren prostor za više manjih grupa koje se sada bore za prevlast, saznaje Danas iz dobro obaveštenih policijskih izvora. Na ruku ovoj situaciji ide i prikriveni sukob koji već neko vreme postoji između Uprave kriminalističke policije i obaveštajnih službi, koji se najbolje video prilikom hapšenja Darka Šarića, kojeg je privela Bezbednosno- informativna agencija iako je to bilo u nadležnosti "obične" policije.

Policijski službenici zbog svega navedenog nisu u stanju da uvek razumeju borbu za tron gazde na malom, ali ozbiljnom tržištu drogom. Vojislav Tufegdžić, pomoćnik glavnog urednika Njuzvika i autor knjiga "Kriminal koji je promenio Srbiju" i "Vidimo se u čitulji - 20 godina posle", smatra da nema smisla povlačiti paralele sa događajima iz devedesetih godina kada su obračuni kriminalaca bili dnevna pojava, iz prostog razloga što je u pitanju nastavak jednog negativnog trenda.

- Motivi za ove skorašnje sukobe su borba za teritoriju i dugovanja. Ranije je ovaj tip kriminalaca odlazio u inostranstvo, ali je sada tamo velika konkurencija. Sada su tu gde su i zbog manjka novca pribegavaju sve brutalnijim metodama kako bi prigrabili svoj deo kolača - kaže Tufegdžić.

DS: Postavite načelnika UKP

Dragan Šutanovac, ministar policije vlade u senci Demokratske stranke, zatražio je juče da u najkraćem mogućem roku bude postavljen načelnik Uprave kriminalističke policije, budući da je prošlo godinu dana od smenjivanja više načelnika u okviru MUP-a, a da je ta uprava "srce borbe protiv kriminala". On je naveo i da rukovođenje MUP-om nije adekvatno, a da ministar Nebojša Stefanović ovih dana "slavodobitnički" prikazuje rezultate privođenja više policajaca i carinika, a da se u isto vreme ne znaju odgovorni za više ubistava, kao i za napad na biznismena Milana Beka.

- Jednogodišnji rezultati ministra Stefanovića i brojke govore same za sebe - odgovorila je Šutanovcu Marija Obradović, predsednica skupštinskog odbora za bezbednost i unutrašnje poslove, dodajući da je ukupni kriminal u poslednjoj godini dana smanjen za 7,55 odsto, a zaplenjeno je više od 3 tone narkotika, što je 500 kilograma više nego godinu dana ranije.

  • ST

    20.06.2015 19:45
    Dokle?
    Na sceni je organizovani kriminal...Sa bilo kojom strankom ili koalicijom,ne moze biti bolje...
  • 20.06.2015 12:11
    Eto, ekonomija nas je sve zeznula, čak i kriminalce. Barem je olakšavajuće znati da je i njima teže, a ne samo (relativno) poštenim građanima
  • 20.06.2015 11:46
    Borba je jako teška, naročito za one koji su u talu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.