Plaća alimentaciju za tuđu decu

Test očinstva pokazao je da Podgoričanin Slavko Ceković, nije otac dvoje dece koje je godinama izdržavao. No, bez obzira na to, pravosuđe je stalo na stranu majke.

Test očinstva pokazao je da Podgoričanin Slavko Ceković, nije otac dvoje dece koje je godinama izdržavao. No, bez obzira na to, pravosuđe je stalo na stranu majke.

Kako pišu Dnevne novine, njegov zahtev za osporavanje očinstva odbijen je, a potvrđena je obaveza plaćanja alimentacije.

Viši sud u Podgorici ovu odluku obrazložio je navodima da je Cekovićev zahtev zastareo, te da je mogućnost za osporavanje očinstva za decu od osam i šest godina imao do njihove pete godine. DNK analiza, kojom je potvrđeno da on nije otac maloletnih I.C. i I.C. za sud nije bila od važnosti.

Ceković se za Dnevne novine zapitao kako je mogao znati do njihove pete godine da deca nisu njegova.

"Nalaz DNK analize koji na to ukazuje za sud je nebitan, oni se samo pozivaju na tu odredbu Zakona po kojoj sam to mogao tražiti do pete godine života deteta... Prema mojim saznanjima, ta granica nigde u evropskim zemljama nije toliko niska, već je uvek reč o roku od 10 godina. Šta bi bilo da je jedno dete mlađe od pet godina, u odnosu na njega bih mogao osporavati očinstvo, a u odnosu na drugo ne?", zapitao se Ceković.

On je Dnevnim novinama ispričao da je godinama deci pružao mnogo više od 150 evra mesečno, koliko iznosi alimentacija na koju ga je sud kasnije obavezao. Plaćao je, kako tvrdi, garderobu, hranu i stan u kojem su deca živela sa majkom. Međutim, tek kada je posumnjao u očinstvo i započeo postupak njegovog osporavanja, majka J.C. je inicirala postupak za naplatu alimentacije.

"Tek sada, kada je videla da sam uložio tužbu kojoj želim da prekinem alimentaciju jer sam došao do DNK rezultata kojima je ustanovljeno da deca nisu moja, ona je podnela tužbu navodeći da ja nisam plaćao izdržavanje dece, što nije tačno. Setila se nakon nekoliko godina da pokrene postupak za naplatu alimentacije. Da ih nisam izdržavao, sigurno bi to i ranije učinila", kazao je Ceković za Dnevne novine.

  • 03.08.2015 15:41
    Kad dvoje ljudi napravi dete duzni su oboje da brinu o tom detetu,pa da je u pitanju i obicna avantura od jedne veceri,oboje snose odgovornost i treba da brinu o detetu.Dete je veliko bogatstvo i neki se muce ceo zivot i ne mogu da ga dobiju.Ima prevaranata koji nece da priznaju rodjeno dete a treba da su svesni da ce uvek biti ocevi toj deci,od toga ne mogu pobeci.Prema takvima zakon treba da je strog,da ako ne zele da se brinu o rodjenom detetu da im se oduzima deo imovine i prepisuje na to nepriznato dete(ne na majku vec iskljucivo na dete) da bi ono imalo od cega da zivi.(npr.od izdavanja stana moze da se skoluje...).Drzava mora da stiti decu. Ma na zapadu su deca i samohrane majke zasticeni kao beli medvedi.Ovde kod nas je jako tesko biti samohrana majka.Sa druge strane zene ne treba da varaju muzeve kao ni muzevi zene.Bez morala i ljubavi nema jake porodice ni napretka.Ne znam sto su u vezi/braku ako imaju potrebu da varaju...Varaju prvo sebe i stete sebi...
  • xy

    03.08.2015 15:10
    Kakav polusvet!
    P.S. Mislim na majku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.