Aktivisti isekli ogradu na granici Mađarske i Srbije

Pokretači inicijative "No Fences in Europe" i "El Camino de Balkan" simbolično su presekli žičanu ogradu na granici Mađarske i Srbije.
Pokretači inicijative "No Fences in Europe" i "El Camino de Balkan" simbolično su presekli žičanu ogradu na granici Mađarske i Srbije.

Novinarka i književna prevoditeljka iz Beograda, Milica Mančić Stojković, koja je pokrenula inicijativu "No Fences in Europe", kazala je da su zidovi između država simboli mržnje, podele među ljudima i da su antievropski. "Ko se ovde ograđuje? Da li je Srbija u logoru, ili je Mađarska u logoru, čitava ograda podseća na logor. Nedavna smrt 71 izbeglice posledica je politike koja postavlja ograde", kazala je Milica Mančić Stojković.

Novinar i političar iz Budimpešte, Đerđ Kakuk, koji je autor projekta "El Camino de Balkan", rekao je da ograda "mora da nestane". "Ako se prema izbeglicama ponašamo kao da su životinje, onda u stvari mi postajemo životinje. Zaustavimo ludilo, pokažimo solidarnost!", poručio je Kakuk.

On je rekao da svet, umesto podizanja ograda, treba da učini sve da prestanu ratovi u zemljama iz kojih dolaze izbeglice. "Ograda je beskorisna, neupotrebljiva i antievropska. Ona ima i drugo značenje i predstavlja gigantski 'srednji prst' Mađarske prema Srbiji i Makedoniji", kazao je Kakuk.

Policija je prisustvovala sečenju ograde, ali nije intervenisala, osim što je legitimisala Kakuka. Akcija je održana kod ograde na mestu gde pruga Horgoš-Segedin prelazi iz Srbije u Mađarsku.

  • dr

    02.09.2015 09:50
    lešinarski aktivisti
    ovi ljudi su lešinari koji na strahovitim mukama migranata i ozbiljnim problemima sa kojima se države iz našeg regiona suočavaju prave ličnu promociju. Pitam se da li su migrantima usput dali i jednu flašu vode?!
  • 01.09.2015 18:11
    Gde su dela?
    E kao primer ljubavi prema migrantima neka sada nose u svoju kuću nekoliko migranata i neka ih izdržavaju. Nek se i u delima dokazuju, ne samo rečima radi propagande. Lako optuživati druge za mržnju i da svaljuju na druge probleme. Nek se prvo dokažu u primeru, uzmu teret izdržavanja migranata na svoja leđa u svojoj kući, pa tek ondak nek otvaraju usta i se medijski exponiraju.
    Sve ostalo je licemerje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija