Ljajić hoće hitnu reakciju EU zbog hrvatske blokade

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić danas je od komesara za proširenje i susedsku politiku Evropske unije Johanesa Hana zatražio hitnu reakciju EU, zbog zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić danas je od komesara za proširenje i susedsku politiku Evropske unije Johanesa Hana zatražio hitnu reakciju EU, zbog zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku.

"Carinski i policijski organi Hrvatske bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, već čitav dan ne dozvoljavaju ulazak kamiona sa robama iz Srbije u Hrvatsku", upozorio je Lajić u pismu Hanu.

Hrvatska je kao članica Evropske unije, napisao je Ljajić, dužna da poštuje sve odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, i zato naša zemlja očekuje reakciju Brisela u cilju što hitnijeg rešavanja ovog problema, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.

Ljajić je u pismu istakao da su kolone kamiona iz pravca Srbije na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo, koji je jedini bio otvoren za teretni saobraćaj između Srbije i Hrvatske, dugačke i po 10 kilometara. On je upitao nadležne u EU ko će nadoknaditi ogromne štete koje zbog ove blokade trpe srpska privreda i izvoznici, uzimajući u obzir da je veliki deo roba u zaustavljenim transportima kvarljiv i sa kratkim rokovima upotrebe.

Potpredsednik Vlade Srbije dodao je da su ovakvom, kako navodi, nerazumnom odlukom hrvatskih institucija, narušeni i osnovni principi Svetske trgovinske organizacije, čija politika počiva na slobodi kretanja roba i usluga, kao najvažnijim načelima.

"Potpuno je začuđujuće da Hrvatska svoju odluku pravda razlozima bezbednosne prirode i migrantskom krizom, sa kojom se suočava i naša zemlja, pa nikome u Vladi Srbije nije palo na pamet da zbog toga zatvara granice, sprečava normalno odvijanje saobraćaja, zaustavlja protok roba i usluga i narušava osnovna načela na kojima počiva slobodno evropsko tržište", naveo je Ljajić.

Srbija je čvrsto opredeljana za politiku očuvanja regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, rekao je Ljajić, koji očekuje od svih ostalih da se rukovode istim principima.
  • Klokan71

    21.09.2015 19:48
    Zatvorite i vi njima...dosta vise njihovog gazenja!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.