Kostić: Kosovo nije u našim rukama; Nikolić: Kostić izjavio i ostao živ

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti Vladimir Kostić izjavio je danas da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer "ni defakto ni dejure nije u rukama Srbije".
Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti Vladimir Kostić izjavio je danas da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer "ni defakto ni dejure nije u rukama Srbije".

"Neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije defakto niti de jure u našim rukama. Bojim se da je, u ovom trenutku, jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo koje defakto i dejure više više u našim rukama. I to neko ovom narodu mora da kaže", rekao je Kostić za Radio Beograd.

"Oko toga se moramo boramo boriti zubima i noktima, jer je to pokušaj oduzimanja nečega što predstavlja supstrat naše istorije i dela psihologije, ali ukoliko jedan ministar, premijer ili predstavnik mora da traži dozvolu da uđe na tu teritoriju, to vrlo jasno govori da nemamo više ni ljudske, ni ekonomske, ni bilo kakve druge kapacitete da tamo nametnemo sopstvenu volju", dodao je Kostić.

Prema njegovim rečima, Kosovo podrazuma ogroman broj onoga što predstavlja srpsku kulturnu osnovu. "Možemo jedni druge da lažemo gledajući se u oči, ali alternativa je vrlo jasna. S druge strane, moj stav prema Evropskoj uniji je citat Branka Miljković - povraćaću, ja ću u raj ući. Druge alernative nema", poručio je Kostić.

On smatra da je savez s Rusijom "veštačka alternativa" i upitao da li je "neko konsultovao Rusiju da li uopšte želi Srbiju".

"Srbija kakav god udarac da primi, mora da nastavi da širi svoje demokratske kapacitete i prostora slobode, inače neće opstati...", smatra Kostić. Istorijska realnost, po njemu je, da su i mnogo veći narodi gubili svoje osnove i da niko ne sme da zaboravi Kosovo. "Ali, da li neko planira da ratuje tamo", upitao je on.

Predsednik SANU je naglasio da ga mnogo više interesuje sudbina Republike Srpske, jer tamo postoji jedan ozbiljan, aktivan, delujući kulturni i naučni deo od milion i po do dva miliona ljudi.

"Čak i na istorijskim porazima koji sa sobom nose gorčinu, mi moramo da nađemo rešenja za naš opstanak. Mi treba da preživimo, da imamo svoju projekciju za budućnost i u tom nekom kontekstu ja bih mnogo više od istorijskih mrzovoljnosti hteo da pozovem na vitalnost", rekao je Kostić.

Srbija kakav god udarac da primi, dodao je, mora da nastavi sa širenjem svojih pre svega demokratskih kapaciteta i širenjem prostora slobode, jer inače neće opstati.

"Istorijska realnost je da su mnogo veće nacije od nas gubile svoje osnove. Niko od nas ne sme da traži da zaboravimo Kosovo, jako je bitno da sebe projektujemo u budućnost, a žrtvovanje nema nikakvog drugog smisla sem još jednog pogrešnog koraka u srpskoj istoriji", zaključio je Kostić.

Stojanović: Šokiran sam, ovo je poziv na iseljavanje

Koordinator Liste Srpska Branimir Stojanović izrazio je danas nevericu povodom izjave predsednika SANU Vladimira Kostića da treba "sa elementima dostojanstva napustiti Kosovo i Metohiju, jer ono ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije".

"Šokiran sam da čovek koji se nalazi na čelu najvažnije nacionalne kulturne i naučne institucije sebi može da dopusti da u javnim nastupima zagovara odustajanje Srbije od Kosova i Metohije, koje je za naš narod mnogo više od teritorije", rekao je Stojanović za Tanjug.

Takva izjava je, prema Stojanovićevim rečima, nedvosmislen poziv na iseljavanje preostalih Srba sa Kosmeta.

"Ona je dodatno štetna ako se u obzir uzme činjenica da dolazi u jeku borbe za formiranje Zajednice srpskih opština, koja je uslov fizičkog opstanka Srba na Kosmetu, ali i protiv prijema samoproglašenog Kosova u Unesko, čime bi bio zadat strašan udarac srpskom nacionalnom identitetu i kulturnom nasleđu", ističe Stojanović.

"Tu borbu srpski narod mora da vodi jedinstveno, bez defetizma i komformizma. Uvaženi gospodin Kostić ima pravo da misli drugačije od ubedljive većine svojih sunarodnika, ali dok god je na čelu SANU njegove izjave se u javnosti doživljavaju kao stav institucije. Zato je neophodno razjasniti da li je poziv na odustajanje od Kosova i Metohije samo njegov lični stav ili apel SANU, u šta duboko sumnjam", naveo je Stojanović.

Prema njegovim rečima, upravo je Kosovo i Metohija za sve Srbe, gde god da oni žive, nezamenjev kohezivni faktor i nacionalni simbol, i istorija nas je naučila da bez njega srpski narod danas verovatno ne bi ni postojao.

"Gospodin Kostić možda misli drugačije, ali dok god je predsednik SANU nema pravo da predlaže rešenja koja bi za posledicu imala nove egzoduse i nesreće srpskog naroda", upozorio je Stojanović.

Nikolić: Preispitati da li Kostić treba da ostane na čelu SANU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je da ga je veoma neprijatno iznenadila izjava predsednika SANU Vladimira Kostića, da je Kosovo de facto i de jure izgubljeno za Srbiju, čime je, kako je istakao predsednik Republike, javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije.

"Predsednika Nikolića je veoma iznenadila, da ne upotrebimo mnogo grublju reč, izjava predsednika SANU, profesora Vladimira Kostića, da je Kosovo de facto i de jure izgubljeno za Srbiju i da je savez sa Rusijom veštačka alternatva i da Srbija 'povraćajući treba da uđe i u taj raj Evropske unije'. Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ", saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

U saopštenju se navodi da je profesor Kostić javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i uverenjima velike većine građana Srbije.

"U trenuku kada država vodi tešku borbu, uprkos strahovitim pritiscima, primeni duplih standarda od stane onih koji promovišu nezavisnost Kosova. Srbija nije učinila nijedan korak koji bi doprineo da samoproglašena nezavisnost bude realnost. Razgovori se vode kako bi građani Srbije zajedno sa Pokrajinom mogli da žive normalno, bez straha od ratova, bezbedno i slobodno", naglasio je Nikolić u saopštenju.

Povodom Kostićevih tvrdnji da da je savez Srbije sa Rusijom veštački, Nikolić ističe da je istorija naša dva naroda toliko isprepletana, da tu ničega veštačkog nema. "Naprotiv, naše prijateljstvo je duboko i iskreno. Srbija nikada neće zaboraviti zahvalnost Rusiji zbog oslobođenja od Turaka u Balkanskim ratovima, Car Nikolaj je izgubio glavu i imperiju, između ostalog, zato što je u Velikom ratu pomogao Srbiji. Ne smemo zaboraviti šta je Rusija učinila za Srbiju u Drugom svetskom ratu", podseća predsednik.

U saopštenju se ističe i da profesor Kostić ima izvanredna znanja u oblasti kojom se bavi. "U toj oblasti je neprikosnoven stručnjak i svetsko ime. Ali, ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam", dodaje se.

Takođe se podseća da Srbija dugi niz godina čeka da se SANU izjasni o ključnim pitanjima koja se postavljaju, da iznese svoj zajednički stav i da se postigne konsenzus o donošenju najvažnijih odluka koje se tiču budućnosti i napretka naše nacije.

"Sve važne institucije i ustanove su davale svoj stav, ponekad podršku, ponekad ne, ali postoji uverenje o zauzetoj poziciji. Ali, ne i od najvažnije institucije koja bi trebalo da bude intelektualni krem srpskog društva. Možda je bolje da je ostalo tako", navodi Nikolić.

On je još istakao da očekuje od SANU da se izjasni o izraženom stavu profesora Kostića i da li posle takve izjave može da ostane na njenom čelu.

  • Paxglorius

    20.10.2015 04:51
    Lažna dilema: predsednik države ili predsednik SAN
    Potpuno je lažna dilema Nikolić ili Kostić. Obojica su nevažne ličnosti za istoriju Srba, čak će i vreme to ubrzo pokazati. Nikolić mora da se dokazuje kao zaštitnik naroda, a Kostić glumi inteligenciju i obrazovanost. To što je dao nešto u neuronaukama nema nikakve veze s razmišljanjem o istorijskim i državnim poslovima.(To što Nikolić priznaje da je Kostić "neprikosnoveni, svetski autoritet" u svojoj oblasi je tipično srpska megalomanija. Nije on ništa u svetskim okvirima!) On nije pročitaoni ni jedno klasično delo iz političke filozofije, da ne idemo dalje.
    Ali veći je problem da njegova "iskakanja" pokazuju da lekar nije sasvim normalan. Odmah se zapaža bolesna narcisoidnost i prenaduvano ja. I vidi se da je to običan mediokritet i malograđanin. O Nikoliću ne treba posebno trošiti reči.
    Nažalos i komentatori nam ne spadaju u baš pametne: divlji, primitivni i neobuzdani navijači.
  • Drazen dr subotica 6

    19.10.2015 12:04
    bravo
    svaka cast prof kosticu,neko pametan smiren van tv ekrana,konacno je rekao istinu...komentar nikolica je ocekivan-seljacki,prost..sta ocekivati od kazandzije.moja podrska kosticu nema veze sa cinjenicom da ga znam i da mi je spasao zivot.:)bravo bravo doco :)
    sad me zivo zanima sta ce iskopati neke prljavstine u medijim.
  • KOmša

    19.10.2015 08:51
    Eto...
    Ima mozga i razuma u SANU.
    Pa sada nek narod malo vaga, da li će se razmotriti mišljenje nekoga vrlo inteligentnog ili nekoga ko je "Vlast" - koga slušate? Mudrost ili silu? KOliko nas do sada košta ta "patriotska" pljačka, koja traje godinama? to plaćanje nepostojećih srpskih strukura "institucija" na Kosovu, da bi se prikazao privid srpskog prisustva na KOsovu...
    KOje odavno i nemamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.