Uvode se sudski menadžeri, ne zna se šta će raditi

Pored predsednika i sekretara, novim Zakonom o uređenju sudova predviđeno je da o njima brinu i "sudski menadžeri", a koja su u praksi njihova zaduženja i šta rade je velika nepoznanica, piše Politika.
Pored predsednika i sekretara, novim Zakonom o uređenju sudova predviđeno je da o njima brinu i "sudski menadžeri", a koja su u praksi njihova zaduženja i šta rade je velika nepoznanica, piše Politika.

Enigmu predstavlja i podatak zašto je u Srbiji svega sedam menadžera, koje zakon definiše kao "organizatore poslova u sudu", kada ukupno ima 155 sudova (osnovnih, prekršajnih, viših, privrednih i apelacionih).

Zakon o uređenju sudova predviđa da "menadžere" ima "sud republičkog ranga, apelacioni i sud sa 30 i više sudija".

Menadžere imaju beogradski Prvi osnovni, Viši, Prekršajni apelacioni i Prekršajni sud, novosadski Osnovni i Apelacioni, kao i Privredni sud u Nišu.

Gotovo da niko iz sudova koji imaju menadžere nije želeo da za Politiku govori o njihovoj poziciji i konkretnim zaduženjima, a bezuspešan je ostao i pokušaj da se stupi u kontakt sa njima. Na sajtu Prvog osnovnog suda u Beogradu navodi se da je menadžer odgovoran za pripremu predloga budžeta, njegovo praćenje i izvršenje, da upravlja sredstvima iz donacija, priprema nacrt finansijskog plana, stara se o nabavci osnovnih sredstava, sitnog materijala i potrošnih sredstava.

On daje i predloge ocena zaposlenih koji su mu neposredno podređeni, predlaže nagrađivanje i napredovanje, analizira statističke podatke i izveštaje o radu suda, nadgleda i kontroliše rad računovodstva, pisarnice, računarskog sektora, voznog parka.

Kada se sagledaju sve obaveze i dužnosti jednog sudskog menadžera, da se zaključiti da on mora biti "vunderkind" i da se poprilično razume u pravo, ekonomiju, računare, automobile, sektor obezbeđenja, konstatuje Politika.
  • 23.10.2015 07:57

    da se ne vidi razlika u obrazovanju svi su postali mendžeri oni sa školom i oni bez.biser je inženjer mendžmenta . kad neko ne moze u pismu da zavši za inz a baš hoće to da bude. Pis zivi i bruka a i rezulatti se bogami vide.Proteći će mnogo Dunava dok se stvari ne dovedu u red. Srećom ništa nenormalno ne može da opstane. Prirodni zakoni su neumoljivi.
  • Osoba M

    23.10.2015 07:21
    To je mesto koje kanda nece imati nikakve obaveze, osim da skuplja platu.
  • Evo

    23.10.2015 07:11
    kod mene
    Evo kod mene u firmi - državnoj, odnos menadžera i ostalih zaposlenih je jednu četvrtinu čine raznorazni menadžeri.
    Šta rade-ništa.
    Jel im plata visoka-jeste.
    Da li mobinguju zaposlene-da, ali ne svi.
    .......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija