Srbija će dobiti 896 specijalista

Medicinarima, stomatolozima i farmaceutima odobreno je u ovom roku 896 specijalizacija. To će za četiri do šest godina, koliko traju specijalizacije, biti značajno kadrovsko pojačanje za naše zdravstvo, jer je gotovo polovina specijalista pred penzijom.

Medicinarima, stomatolozima i farmaceutima odobreno je u ovom roku 896 specijalizacija. To će za četiri do šest godina, koliko traju specijalizacije, biti značajno kadrovsko pojačanje za naše zdravstvo, jer je gotovo polovina specijalista pred penzijom.

Za dalje usavršavanje prijavilo se ukupno 1.107 kandidata, među kojima su mnogi od 2.644 nezaposlena doktora u Srbiji konkurisali i za volonterske specijalizacije, koje su posle duže pauze ponovo uvedene prošle godine.

Posle decenija loše vođene kadrovske politike u zdravstvu, zbog čega smo došli u situaciju da pedijatre, radiologe, patologe, dermatovenerologe i specijaliste mnogih drugih grana medicine koji sad odlaze u penziju nema ko da zameni, ovo je drugi veliki "talas" podmlađivanja zdravstva. Prošle godine odobreno je više od 1.600 specijalizacija, a pojednostavljeni su i uslovi za dalje usavršavanje.

"Merama koje smo preduzeli, a koje su se pre svega odnosile na ukidanje dve godine obaveznog staža po položenom stručnom ispitu za odobravanje specijalizacija, kao i uvođenjem volonterskih specijalizacija, odnosno odobravanjem specijalizacija u određenim deficitarnim granama medicine, stomatologije i farmacije nezaposlenim zdravstvenim radnicima, pokazali smo spremnost da se adekvatno i na kvalitetan način suočimo sa ovim ne malim problemom. Samo na taj način smo mogli da rešimo zatečenu situaciju, koja je nastala kao posledica decenijskog odsustva odgovorne kadrovske politike u zdravstvu", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Koliki je jaz napravljen u zdravstvu Srbije, pokazao je i poslednji kadrovski presek, iz kojeg se videlo da 3.470 lekarki ispunjava starosni uslov za penziju, među kojima su samo 300 doktorke opšte medicine, a sve ostale specijalisti. Da mere po kojima one napuštaju svoja radna mesta nisu "suspendovane", bar privremeno, njihove ordinacije mogle su da ostanu - prazne. I bez takvih "rezova" kadrovska slika zdravstva Srbije sa oko 110.000 zaposlenih, izrazito je nepovoljna, pa su nam tako pedijatri, u proseku, stari 50 godina.

  • Mira

    03.11.2015 15:37
    "volonterske" specijalizacije
    Koja je to smisljena lopovija. Roditelji prodajite nekretnine, dižite kredite i nastavite da grcate za svoje već iškolovane ljude. I nadajte se poslu, a mi ćemo zapošljavati preko veze našu decu i dobijaće plate i plaćaće im se specijalizacije. VI VOLONTERI RADITE DŽABA I JOŠ PLAĆAJTE. Ako ste pametni idite iz ove zemlje , pa neka njih i njihovu decu leče njihovi sinovi.
  • Ziva Zezin

    24.10.2015 04:28
    Umri sirotinjo
    Najbolji su specijalisti u bolnicama kod nas u Srbiji,odvedete dete u bolnicu na pregled jel ima bolove,specijalista kaze mora sa skenerom da se vidi sta to moze da bude,ali kod nas ovde morate cekati 6 meseci,a trebalo bi sto pre,onda vam da adresu od privatnika,on ce odma da vam to uradi,ali kosta 150eura,to znaci deca sirotinje mogu da umiru,to je Srbija i njeni specijalisti,pogotovo N.S.
  • Dr Meteorolog

    23.10.2015 22:54
    Prodavanje magle
    Ono što ste "zaboravili" da navedete je da se tzv. "volonterske" specijalizacije plaćaju iz sopstvenog džepa. I to debelo!

    I ko to od vaših nezaposlenih lekara koji su godinama na birou može da plati? Zdravstvo je u katastrofalnom stanju!

    Jadna li je država gde se gleda koga znaš, a ne šta znaš da bi dobio posao. Samo vi šminkajte situaciju... Neće se to dobro završiti. :/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.