Ruske i srpske železnice potpisale memorandum o saradnji

Srpska i ruska železnička kompanija, Infrastruktura železnice Srbije i RŽD internešnel (Internacional), potpisale su danas u Moskvi Memorandum o strateškom partnerstvu.
Srpska i ruska železnička kompanija, Infrastruktura železnice Srbije i RŽD internešnel (Internacional), potpisale su danas u Moskvi Memorandum o strateškom partnerstvu. vo

Taj dokument, koji je potpisan u okviru posete srpske državne delegacije Rusiji, definiše način mogućeg daljeg učešća ruske kompanije u projektima vezanim za železnički saobraćaj i železničku infrastrukturu na teritoriji Srbije.

Kako se navodi u saopštenju RŽD internešnel, tu se ima se u vidu saradnja prilikom osnivanja dispečerskog centra za daljinsko upravljanje železničkim saobraćajem u Beogradu, dalji razvoj srpske škole za saobraćajno projektovanje i izgradnju, eventualno angažovanje RŽD internešnel u radovima na održavanju železničke infrastrukture Srbije, kao i pružanje pomoći prilikom obuke srpskih stručnjaka železničke struke u specijalizovanim ruskim visokoobrazovnim ustanovama.  Podseća se da od marta 2014. RŽD internešnel realizuje ugovor o o izgradnji i rekonstrukciji objekata železničke infrastrukture u Srbiji, koji se finasira iz ruskog državnog kredita.

Ugovor je zaključen u okviru sporazuma između vlada Rusije i Srbije kojim je srpskoj strani odobren ruski državni izvozni kredit od 800 miliona dolara.

Delegacije Republike Srbije, koju predvodi predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić počela je 27. oktobra posetu Ruskoj Federaciji. Ruska i srpska strana su održale niz poslovnih sastanaka, u okviru kojih su potpisani sporazumi o saradnji između dveju zemalja, kao i Memorandum o strateškom partnerstvu između „RŽD Internešnl“ d.o.o.  i „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d.

Memorandumom se definiše način mogućeg daljeg učešća ruske kompanije u projektima, vezanim za železnički saobraćaj i železničku infrastrukturu na teritoriji Republike Srbije. Naime, ima se u vidu saradnja  prilikom osnivanja dispečerskog centra za daljinsko upravljanje železničkim saobraćajem u Beogradu, daljeg razvoja srpske škole za saobraćajno projektovanje i izgradnju, za eventualno angažovanje „RŽD“ Internešnl“ u radovima na održavanju postojeće železničke infrastrukture Srbije, kao i za pružanje pomoći prilikom obuke srpskih stručnjaka železničke struke u specijalizovanim ruskim visokoobrazovnim ustanovama.
  • G

    28.10.2015 10:45
    @Ns - na stranu da niste obrazložili zbog čega se grozite i gadite jedne cele nacije, ima li neko koga se vi poštovani gospodine ne grozite i ne gadite?
  • ns

    27.10.2015 21:16
    grozim se rusa! za jednoumne koji odmah pomisle da to znači da gotivim ameriku, ne ni njih ne volim, al' se rusa grozim i gadim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.