"Nerešena ubistva novinara ohrabruju nova nasilja"

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, u organizaciji UNESCO, danas je obeležen Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, u organizaciji UNESCO, danas je obeležen Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Generalna direktorka Uneska Irina Bokova je istakla da se "manje od jednogu deset slučajeva ubistava novinara ikada razreši".

Ona je pozvala zemlje da "preduzmu sve neophodne mere kroz zakonodavstvo, mehanizme zaštite, i nove adekvatne resurse, da bi se obezbedile istrage i sudjenja za zločine protiv novinara".

Veran Matić, glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92, pozvan je u ime Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja je najavljena kao jedinstvena institucija u borbi protiv nekažnjivosti. On je predstavio rad Komisije, uz čiju pomoć je došlo do suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, a specijane radne grupe vode istrage za ubistvo Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Posebno je naglasio važnost da se ispita i ubistvo 16 medijskih radnika Radio Televizije Srbije koja je bombardovana, kada je reč o donošenju odluke o bombardovanju bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN kao i kada je reč o odgovornosti svih koji nisu realizovali obavezu evakuisanja zaposlenih i pored toga što su postojale infomracije da će doći do bombardovanja.

Matić je naglasio da nisu rajašnjeni ni slučajevi ubistava i nestanaka sedam novinara na Kosovu i Metohiji, neposredno pre, tokom i posle bombardovanja Srbije, iako je pravosuđem upravljala međunarodna zajednica. "Nerešena ubistva novinara samo ohrabruju da se nasilje nad novinarima i medijskim radnicima povećava, kako bi se zaustavila sloboda govora, posebno istraživačko novinarstvo u raskrinkavanju organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina," naglasio je on i pozvao UN koje su do sada donele nekoliko rezolucija o nekažnjivosti da formiraju telo koje će se specijalizovano baviti podrškom nacionalnim institucijama koje se bave istraživanjem ubistava novinara, jer je potreban veliki napor da slučajevi koji nisu rešenih odmah budu dovedeni do sudskih procesa i presuda.

"Pomaci u pravosuđu još uvek nisu pretočeni u akciju ako sudimo prema broju ubijenih novinara svake godine. Pitanje koje se tiče bezbednosti novinara nije nedostatak primenjivog zakona već pre nedostatak sredstava da bi se uskladili zakonodavstvo i praksa. Samo bi Specijalni predstavnik koji blisko sarađuje sa Generalnim sekretarom UN imao političku težinu, kapacitet da brzo reaguje, i legitimnost da koordinira sa UN organima da bi došlo do implementacije promena", izjavio je Kristofe Deloire iz RBG.

Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, osim u Njujorku, različitim manifestacijama je odžano i u Parizu i Londonu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.