Da li posao trpi jer ministri gomilaju funkcije?

Veljko Odalović, Nikola Selaković i Zorana Mihajlović samo su neki od funkcionera koji obavljaju i po nekoliko funkcija.
Veljko Odalović, Nikola Selaković i Zorana Mihajlović samo su neki od funkcionera koji obavljaju i po nekoliko funkcija.

Tako je, na primer, Odalović zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP), zamenik je sekretara Republičke izborne komisije (RIK), predsednik je Komisije za nestale i kidnapovane Vlade Srbije, te rukovodilac radne grupe te Komisije, član Saveta Univerziteta u Prištini i član je mešovite komisije privrednog društva "Dipos".

Postavlja se pitanje kako uopšte stižu da odgovorno obavljaju toliki posao. Da li dolaze na sve sastanke tih tela u kojima se nalaze? Naravno, neke pozicije podrazumevaju druge, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije. Možda je vreme da se to promeni?

Tu je i ministar pravde Nikola Selaković, koji je i član Visokog saveta sudstva, član Državnog veća tužilaca, član Saveta Univerziteta u Beogradu, i član Saveta za borbu protiv trgovine ljudima.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, objašnjava za "Danas" da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije uređuje pitanje duplih funkcija, te da je princip da državni funkcioneri imaju samo jednu funkciju. Ističe, međutim, da postoje izuzeci - kada to odbori Agencija i organ koji ih je izabrao na tu javnu funkciju i kada postoji obaveza da obavljaju još neku.

"Potrebno je istaći da se zakon sada menja, pa će te odredbe biti restriktivnije. Takođe, neke funkcije koje se pominju kao dodatne nemaju takav status, poput članstva u komisijama, odborima... To su radna tela, a prema zakonu, ne važe ograničenja zbog tih angažmana državnih funkcionera. Međutim, pitanje je da li je korisno da funkcioneri budu na više pozicija, odnosno da li mogu da obave toliki posao", navodi Nenadić.

Zorana Mihajlović je potpredsednica Vlade Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (odrekla se plate), na čelu je vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, predsednica je Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Zanimljivi su podaci o Snežani Bogosavljević Bošković, ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine, koja predaje na Agronomskom fakultetu u Kragujevcu, plus radi na projektu na istom tom fakultetu i prima novac za to, članica je Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, članica je Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije, a dobija novac i za naknadu troškova za odvojen život od porodice.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, smatra da postoje funkcije koje mogu dodatno da se obavljaju. Međutim, kako dodaje, osobe koje su na odgovornim mestima, poput državnih službenika, ne bi trebalo da imaju po nekoliko funkcija. Prema njegovom mišljenju, reč je o pogrešno sistematizovanim mestima.

"Pitanje je kada neki ministar stigne da obavi i druge radne zadatke, ako se zna koliko je naporan samo ministarski posao. Idealno, državni službenici ne bi trebalo da imaju brojne funkcije, jer je njihova primarna pozicija već veoma odgovorna", objašnjava Popović.

Nešto "manje" posla obavljaju sledeći ministri: Nebojša Stefanović - ministar unutrašnjih poslova, član Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, te predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima; Aleksandar Vulin - ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, član saveta za borbu protiv trgovine ljudima, član vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost; Zlatibor Lončar - ministar zdravlja (odrekao se plate), hirurg u Kliničkom centru Srbije, član Saveta za borbu protiv trgovine ljudima.

Inače, moguće je da navedeni državni službenici imaju i još neku funkciju, iako je većina podataka sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije.

  • 09.11.2015 10:15
    Posao ne trpi, pošto i inače ništa ne rade, nemaju nikakve obaveze, ni odgovornosti. Imaju samo plate, mutnu prošlost... I neizvesnu budućnost.
  • armagedon

    09.11.2015 09:14
    posao trpi svakako,pošto niko u ovoj zemlji ne radi svoj posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.