Trećina firmi u Srbiji ima nula zaposlenih

Broj firmi bez zaposlenih u Srbiji uvećao se za 562, dostigavši čak 27.617, što je trećina svih registrovanih privrednih društava.

Broj firmi bez zaposlenih u Srbiji uvećao se za 562, dostigavši čak 27.617, što je trećina svih registrovanih privrednih društava.

Većini ovih preduzeća to što nemaju zaposlenih ne smeta da se bave trgovinom, i to na veliko i malo, što im je bila osnovna delatnost.

Izveštaj

Jedno od obeležja srpske privrede već godinama jeste i poslovanje velikog broja privrednih društava bez zaposlenih. U 2014, kako navodi portal makroekonomija.org, to je još više ispoljeno budući da je broj tih firmi povećan, pa je i njihov udeo u ukupnom broju privrednih društava dostigao 29,5 odsto. "Više od trećine ovih firmi trguje na veliko i malo, a veliki broj i u prerađivačkoj industriji, i bavi se stručnim, naučnim, inovacionim i tehničkim delatnostima. Iako je među ovim preduzećima najviše mikropreduzeća i malih firmi, postoje i tri velika privredna društva koja su se bavila prerađivačkom industrijom, snabdevanjem strujom i informisanjem", navodi se u izveštaju o poslovanju privrede u 2014. godini.

Neizvesnost

Portal navodi da su gubici srpske privrede na kraju 2014. dostigli 3.282 milijarde dinara (3.282.375 miliona dinara), što je skoro 14 odsto više nego prethodne godine."Privrednu agoniju potvrđuju i činjenice da su u 2014. čak 20.424 firme bile u blokadi duže od 90 dana, a one nose skoro četvrtinu neto gubitka, a zapošljavaju 146.893 radnika čija sudbina je u velikoj neizvesnosti. Ni javnim preduzećima nisu cvetale ruže. Njihov gubitak iznosi 42,3 milijarde dinara - piše portal.

Makroekonomija navodi da je na pogoršanje finansijskih performansi privrede u 2014. uticalo opadanje agregatne tražnje, slabljenje investicione i kreditne aktivnosti, kao i smanjivanje izvoza, zbog čega su firme bile u recesiji s osetnim padom BDP od 1,8 odsto. "Privrednici očekuju hitnu sednicu Vlade na kojoj će se raspravljati o izuzetno teškom stanju u privredi. Ukoliko se hitno ne reaguje na poražavajuće podatke koji će se sve više dramatizovati, može doći do potpunog kolapsa privrede i niza neželjenih socijalnih previranja. Vremena skoro da i nema", ističe portal.

  • mile

    16.11.2015 15:10
    Ja da mogu da biram u Srbiji bi radije izabrao danas da me poslodavac placa na ruke i da penziju i zdravstvo placam sam po potrebi. Naravno da i plata kao takva bude 50% veca od regularne plate jer ja mogu na taj nacin bolje da se iskombinujem.
  • пола виагре

    16.11.2015 14:58
    Ако се питате како функционишу и чему служе фирме са "0" запослених, то је исто као и лажни налози на ФБ или интернет форумима. Значи за замазивање и прање!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.