Borska žila puna zlata?

U rejonu "Čukaru peki" kod Bora američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran" u saradnji sa kanadskom kompanijom "Reservoar minerals" pronašla je nova ležišta bakra i zlata, koja su do sada najbogatija tim metalima.
U rejonu "Čukaru peki" kod Bora američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran" u saradnji sa kanadskom kompanijom "Reservoar minerals" pronašla je nova ležišta bakra i zlata, koja su do sada najbogatija tim metalima.

Kako se navodi, otkriven je sloj rude "debljine" 186 metara u kome je sadržaj bakra 8,02 odsto i zlata od 4,44 grama po toni, dok je u drugom sloju debljine 131 metar otkriven resurs od 10,03 odsto crvenog i 5,45 grama po toni plemenitog metala.

Predsednik kanadske kompanije "Reservoar minerals" Sajmon Ingram rekao je da se istraživanja nastavljaju i da je na terenu još "šest bušećih garnitura".

Predstavnici "Friporta" procenili su da se investicija otvaranja rudnika bakra i zlata u okolini Bora kreće u rasponu od nekoliko stotina miliona do pet milijardi dolara.

Ipak, neophodna su brojna geološka istraživanja kako bi se donela odluka o realizaciji takvog projekta.

  • Dr Iggyy

    10.12.2015 19:28
    Od hvalospeva do sunovrata
    Naslov ”Borska žila puna zlata?” je preventivno objavljen kako bi se pokazalo da je okolina Bora najbogatija teritorija bakrom i zlatom na svetu. Nalazište od neverovatnog sadržaja od 25,7% bakra i 50,3 grama zlata po toni rude, sledeća informacija da je otkriveno nalazište od 10,03% bakra i 5,45 grama po toni rude itd. Upoređenja radi, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Holister u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude. Pre ovih rezultata Spaskovski je otkrio, kako kaže, pet rudnika zlata, među kojima: Čoka Marin, Kriveljski kamen, Cerovo i Veliki Krivelj. Rudnik zlata Kriveljski kamen je zaboravljen jer mu neko rekao da karbonati ne sadrže uopšte zlata, zanela se “deca”. Sve ovo potiče iz kuhinje čelnika RTB Bor. Ispitivаnjа rudnih terenа jesu vršenа, аli nedovoljno i nikаkаv dokumenаt nije niti urаđen niti usvojen. Sve je to zа sаdа u sveri hvаlospevа i nаgаđаnjа, а imа zа cilj dа se obmаne jаvnost i Vlаdа Srbije od gorućih problemа i stvаrnosti. RTB Bor duguje više od milijаrdu dolаrа, izgrаđenа je novа topionicа bаkrа, kаko-tаko, nije prorаdilа po dinаmici, kаpаcitetu i kvаlitetu kаko je blаgovremeno obmаnjivаnа jаvnost. Ovi tekstovi imaju za cilj da čelnik RTB Bor ne bude “grobar” RTB Bor i Bora samostalni, dok izdrži, nego traži saučesnika u ime premijera ili ministra. Njegovi hvalospevi se odnosili na basnoslovnim profitima, briljantnim proizvodnim rezultatima istorijski za RTB Bor, a stvarnost je minorna i mizerna. Maksimalna godišnja proizvodnja anodnog bakra u RTB Bor je više od 174.000 tona i iznad četiri tone zlata, a u njegovom rukovođenju Kombinatom jedva 30.000 tona bakra i do tonu zlata. To su hvalospevni i basnoslovni rezultati, a nova nalazišta podgrejavaju znatiželju predpostavljenih i mentora.
  • Vlada

    10.12.2015 09:45
    ---
    Posisasmo crno zlato iz dubine zemlje, izbušismo planetu zarad rude, zatrovasmo tokove slatke vode, mora i okeane, zagadismo vazduh i zemljište.
    Pitam se, kakva je uloga svesti, znanja i logike koja nam je promakla dok ovo činimo?
  • Србин Бачван(ин)

    10.12.2015 09:22
    ..сад ће се отворити и тзв. влашко питање у Србији после овом проналаска..влаха,за оне који не знају,има подоста у том крају Србије...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija