Pola miliona građana dalo mito u poslednja tri meseca

Osam odsto građana Srbije dalo je mito u poslednja tri meseca, što ukazuje na oko 500.000 slučajeva sitne korupcije, rečeno je danas na konferenciji organizacije Transparentnost - Srbija.
Osam odsto građana Srbije dalo je mito u poslednja tri meseca, što ukazuje na oko 500.000 slučajeva sitne korupcije, rečeno je danas na konferenciji organizacije Transparentnost - Srbija.

S druge strane, po statistikama iz izveštaja Evropske komisije, u Srbiji je prošle godine pokrenuto samo oko 1.000 optužnica zbog korupcije, izjavio je programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić. On je ocenio da nije najveći problem što slučajevi traju po 10 godina, što dolazi do zastare i što su kazne blage, već što se za najveći broj slučajeva korupcije ne sazna.

Zamenik republičkog javnog tužioca i predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da za demokratizaciju Srbije nisu dovoljni samo sloboda medija i slobodni izborni proces, već i nezavisnost javnih tužilaca. Izvesnost kažnjavanja političke elite je uslov za demokratizaciju svake zemlje, pa i Srbije, konstatovao je Ilić.

On je izjavio da način izbora javnih tužilaca u Srbiji nije u funkciji njihove nezavisnosti, već u funkciji političkog uticaja. Policija je pod jakim političkim uticajem i malo je verovatno da će u slučaju interesantnom za partiju koja upravlja Ministarstvom unutrašnjih poslova policija poslušati nalog tužioca, a ne starešine policije, rekao je Ilić.

Profesor Pravnog fakulteta Karlovog univerziteta u Pragu Lukas Bohuslav je izjavio da je Češka napravila veliki pozitivan pomak u borbi protiv korupcije. "Imamo podršku vlade. Zakonom o državnoj službi je omogućena depolitizacija državne uprave. Poboljšana je nezavisnost javnih tužilaca. Postoji opreznost pri imenovanju političara u upravne odbore državnih firmi", rekao je Bohuslav.

On je naveo da se mlađa generacija javnih tužilaca ne plaši da istražuje slučajeve vezane za javnu upravu.

  • пола виагре

    15.12.2015 15:23
    Једноставније ми је да дам када траже него да не дам. Ако не дам, леватиће и неће ти урадити оно што ти треба док не платиш, а ако не платиш а пријавиш амо имаш перипетије и проблеме..."цела века" ћеш ићи да дајеш разноразне изјаве по свим судовима како ко преузме случај, а проблем неће никада бити решен и тај што је узео новац неће бити санкционисан јер му суди исти такав као он.
  • Janac

    15.12.2015 13:44
    korupcija u zdravstvu
    Meni je u zdravstvu iznudjen novac...

    Supruga mi je opericana pre mesec dana i lekar joj nije dosao u vizitu. Cak su je i otpustili iz bolnice bez ikakvih uputstava o daljem lecenju.

    Morao sam da odem privatno kod lekara koji ju je operisao i da platim "konsultaciju" da bi on napisao lekove koje treba da pije...

    Naravno da je bio nedostupan u bolnici i da nisam uspeo danima da ga nadjem tamo...


    Totalno sam izgubio veru u zdravstvo i mislim da mnogo vise izdvajam za zdravstvo, nego sto a usluga vredi....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.