Vozačka dozvola tek kad se plate kazne

Ovog meseca počeće sa radom aplikacija - portal Ministarstva pravde preko koje će građani moći da provere da li su u Registru neplaćenih novčanih kazni, a što je deo novog Zakona o prekršajima.

Svi prekršajni sudovi su umreženi, a sistem je povezan i sa ostalim organima, zasad sa Upravom za trezor, Upravom saobraćajne policije i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

Unosom imena, prezimena i jedinstvenog matičnog broja u prazna polja aplikacije građani će moći da vide da li imaju neki neplaćeni prekršaj, kao i da dobiju instrukcije za uplatu kako bi izmirili obaveze. Građani koji imaju neplaćeni prekršaj biće onemogućeni da dobiju određene dozvole, uključujući i vozačku ili saobraćajnu dozvolu.

Registar novačnih kazni je centralizovana elektronska baza podataka u kojoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravosnažnom i izvršnom odlukom suda. U Registar se unose ime i prezime i JMBG kažnjenog fizičkog lica, preduzetnika, odnosno odgovornog lica u pravnom licu.

Kada je u pitanju strano fizičko lice, unosi se broj putne isprave. Za kažnjeno pravno lice naziv i sedište, PIB i matični broj, za preduzetnike naziv i sedište radnje. Unosi se i pravosnažna, odnosno konačna odluka kojom je izrečena novčana obaveza, prekršajni sud koji je doneo odluku, dugovni iznos i osnov dugovanja, datum dospeća obaveze plaćanja, prekršajni sud koji je izvršio upis, datum upisa. Unos podataka u Registar novčanih kazni vrši se po isteku roka za dobrovoljno plaćanje.

Ministartsvo pravde je spremilo i Registar krivičnih postupaka koji će početi sa radom 25. januara. U tom sistemu će biti zavedeni podaci o licima protiv kojih se vodi krivični postupak, a ažuriraće se jednom dnevno u ponoć. Tako će biti sprečeno da neko ko je počinio krivično delo, na recimo teritoriji Novog Sada, dobije uverenje da se na teritoriji Beograda protiv njega ne vodi krivični postupak.

Plan je da početkom sledeće godine bude centralizovan i program za vođenje predmeta tužilaštva.

Autor: Blic

  • Misko

    12.01.2016 14:52
    Kada će se napraviti aplikacija koja će naterati poslodavce da prijavljuju radnike po stručnoj spremi, a ne fiktivno na minimalac, isplaćuju plate na vreme, deca da se ne leče SMS porukama itd itd?
  • Haahah

    12.01.2016 13:33
    Pa vi se ljudi šalite. Pa ti što ne plaćaju kazne voze se bez voznačke.
  • trutuka

    12.01.2016 13:05
    A kako da mi vama naplatimo
    to što su putevi u očajnom stanju, to što za sve one takse i gluposti koje plaćamo prilikom registovanja vozila i one monstruozne akcize na gorivo ne dobijamo ništa sem sve lošije puteve koje nikada više nećete moći da dovedete u normalno stanje jer su već prviše ruinirani a to nam uništava automobile ????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija