"Srbija opsednuta prečestim izborima"

Istraživač Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ocenio je danas da će prevremeni izbori usporiti rešavanje značajnih pitanja u Srbiji, pogotovo ukoliko formiranje vlade bude dugo trajalo, i da mogu biti shvaćeni i kao pokazatelj jačanja autoritarizma.

"Često sam se šalio da su prevremeni izbori u Srbiji nacionalna opsesija. Od kada pratim politiku zemlje, čini se da se vesti vrte oko prevremenih izbora, poziva opozicije na raspisivanje prevremenih izbora, oko vremena do prevremenih izbora ili njihovih rezultata", rekao je Ker-Lindzi za EurAktiv.

S obzirom na ubedljivu većinu koju je vlada dobila na izborima 2014, ovaj istraživač specijalizovan za jugoistočnu Evropu očekivao je da poziva na izbore neće biti "najmanje tri ili četiri godine" .

"Prevremeni izbori su u izvesnom smislu loša stvar. Zemlja se suočava sa brojnim izazovima, a ti izbori će izvesno da utiču na sposobnost vlade da se njima pozabavi", rekao je on.

Ker-Lindzi je naveo da u situaciji kada se održavaju izbori uprkos ubedljivoj većini u parlamentu posmatračima to može "zaličiti na taktiku premijera susedne Makedonije (Nikole) Gruevskog, koji je uz pomoć niza prevremenih izbora postepeno učvrstio moć u zemlji".

"Neki će, dakle, u tome videti još jedan dokaz narastajućeg autoritarizma u Srbiji", rekao je ovaj istraživač.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.