Blokada uvoza polovnih automobila i dalje traje, uvoznici očajni

Grupacija ovlašćenih uvoznika automobila i delova apelovala je danas na nadležne da reše problem koji je nastao zbog toga što u Agenciji za bezbednost saobraćaja od početka godine ne postoji ovlašćeno lice koje bi im omogućilo nesmetan rad, zbog čega dolazi do nagomilavanja predmeta i blokade uvoza automobila.

"U Agenciji za bezbednost saobraćaja od 31. decembra ne postoji ovlašćeno lice, pa se nagomilavaju predmeti i blokira rad kako uvoznika novih automobila, kojima su u pojedinim  slučajevima potrebne određene homologacije i atesti, tako i uvoznicima polovnih vozila koji praktično ne mogu uvesti nijedno vozilo bez potpisa i overe od strane nadležne Agencije", navodi se u saopštenju. Takođe se dodaje da je zbog blokade, koja traje gotovo mesec dana, naneta velika šteta pravnim i fizičkim licima koji uvoze automobile, ali i određenim tenderima koji su na vreme podneti, ali mogu propasti zbog isteka roka.

"Apelujemo na nadležne državne organe i resorna Ministarstva da u najhitnijem roku nađu odgovarajuća rešenja kako bi se prevazišla navedena situacija", dodaje se u saopštenju.

Problem je nastao zbog toga što je v.d. direktora Agencije za bezbednost Srbije, Milanu Božoviću, istekao mandat još krajem prošle godine, nastao je "tehnički vakuum" pa nije imao ko da potpisuje zahteve i dozvole za ispitivanje odnosno carinjenje polovnih vozila. Tako se nagomilalo, prema nekim procenama, više od 3.000 automobila, koji su ostali "zaglavljeni" ispred institucija u kojima se obavlja ispitivanje korišćenih automobila pre carinjenja.  

Da bi se uvezlo polovno vozilo prvo se mora podneti zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja, a zatim, posle odobrenog izuzimanja vozila ispod carinskog nadzora, vozilo se predaje na mestu za ispitivanje uz popunjen zahtev i obimnu dokumentaciju. Usluga Agencije košta 3.000, a ispitivanje od 3.700 do 7.800 dinara u zavisnosti od kategorije vozila.

Pojedini uvoznici su najavili i tužbe protiv države za nadoknadu štete.

Autor: Beta, Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.