Od UN 40 miliona dolara pomoći za izbegličku krizu

Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji predstavio je danas Regionalni plan odgovora na izbegličku i migrantsku krizu u Evropi, u skladu sa kojim je za Srbiju izdvojeno oko 40 miliona dolara za 2016. godinu.
Plan koji pokriva istočno-mediteransku i zapadno-balkansku rutu objavljen je juče u Ženevi pod pokroviteljstvom UNHCR i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i poziva na pružanje pomoći Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Turskoj u rešavanju potreba izbeglica i migranata tokom ove godine.
 
Stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano je, predstavljajući plan u Beogradu, rekla da je pomoć uključuje humanitarnu pomoć i pružanje srednjoročne razvojne podrške Vladi Srbije za odgovor na potrebe izbeglica i migranata u oblasti zaštite, obrazovanja, hrane, zdravstva i ishrane, logistike i skloništa, čišćenja i podrške lokalnim zajednicama. Solorano je, odgovarajući na pitanja novinara rekla da je plan zasnovan na iskustvu iz 2015. godine, te da će se videti kako će se situacija razvijati.
 
Šef predstavništva UNHCR u Beogradu Hans Fridrih Šoder ocenio je da je taj plan značajan zato što će uputiti donatore na specifične oblasti u kojima je potrebna pomoć. On je rekao da su među donatorima vlade iz svih delova sveta, građani, fondacije, privatni sektor...
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija