Prosvetari najavljuju štrajk za 25. februar

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su štrajk upozorenja za 25. februar i zatražili da im se plata poveća za četiri odsto u aprilu i još četiri odsto u oktobru.
Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da prvi štrajk upozorenja podrazumeva da se u školama u Srbiji neće raditi po jedan čas u prepodnevnoj i jedan u popodnevnoj smeni. "Posle štrajka upozorenja 25. februara, videćemo da li ćemo preći u neki drugi vid štrajka", rekao je Pavlović.
 
Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika, "Nezavisnosti", Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije su na Svetosavskoj tribini zatražili i jednokratnu isplatu nagrada u visini od 5.000 dinara, koja bi trebalo da bude isplaćena do 15. februara. Prosvetari traže i povlačenje Nacrta zakona o platama u javnom sektoru, jer smatraju da je štetan za obrazovanje.
 
Sindikati prosvete najavili su da će uputiti rezoluciju ministru prosvete Srđanu Verbiću sa zahtevom da hitno odobri formiranje nezavisne komisije koja će utvrditi zašto raspodela tehnoloških viškova u prosveti nije do kraja sprovedena. Prema Pavlovićevim rečima, komisija treba da istraži i primanja radnika koje su zaposlili direktori i druge nepravilnosti po školama. 
 
U rezoluciji traže i utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca školskih uprava u Srbiji, inspekcija i direktora škola, a povodom sprovođenja zakona i Posebnog kolektivnog ugovora. Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je podsetio da je, prema najnovijim podacima, prosečna neto plata u Srbiji u decembru iznosila 51.485 dinara i zatražio korekciju koeficijenata.
 
Tomislav Živanović, predsednik prosvetnog sindikata "Nezavisnost", rekao je da će sadašnje reforme staviti obrazovanje u podređeni položaj i da se prosvetni radnici tome moraju odupreti. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković je istakla da prosvetari nemaju drugu mogućnost nego da štrajkuju i pozvala sve prosvetare u Srbiji da se priključe najavljenom štrajku upozorenja.
 
U Srbiji ima ukupno 150.000 zaposlenih u prosveti, sa prosečnom platom od oko 37.000 dinara.
 
Autor: Tanjug
  • staniša

    27.01.2016 14:24
    U zabludi
    Kada je doneta odluka da se ukine minuli rad za sve nastavnike koji su radili kod više poslodavaca ili u drugim republikama bivše zemlje sindikat se slabo čuo a sada kukaju u sav glas. Oni imaju dodatak na platu od 12% u drugim zemljama je 5%. Borite se da smanjite taj dodatak. Borite se da koeficijent u platnim razredima bude što veći minimum 4. Ne dovodite u zabludu prosvetne radnike. Objavite moj komentar!
  • Tata i Mama

    27.01.2016 01:01
    A sta ste nam decu naucili?
    Ma samo vi strajkujte ko vam bre brani, ali nemoj da moje dete zbog vasih interesa ispasta tako sto ce te vi da im navaljujete radne subote, da se odrade casovi zbog vaseg neodrzavanja nastave, nego gospodo prosvetari vi lepo u subotu ujutru pravac Beograd pa tamo se okupljajte i isterujte pravdu a ja cu sa svojom decom SUBOTOM i nedeljom da radim sta mi je volja.
  • xy

    26.01.2016 19:11
    Rezervni kadar
    Više Ti se isplati da budeš u "rezervnom kadru" za javna preduzeća. Prvo mnogo su veće plate, drugo većina tamo ništa ne radi na "poslu" a da ne pričamo o raznim beneficijama i povlasticama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija