FOTO: Policajac-uzbunjivač zaštićen od odmazde i vraćen na posao

Policijski službenik-uzbunjivač Dragan Žebeljan, predsednik Sindikata policije Sloga, uspeo je da na sudu dokaže pokušaj odmazde poslodavca nad njim.

Pored kolege Slobodana Marinkovića, Žebeljan je jedan je od malobrojnih policijskih službenika u Srbiji koji je dobio privremenu meru kojom ga je Viši sud u Beogradu zaštitio od odmazde tokom planirane "racionalizacije" u MUP-u koja je iskorišćena za obračun sa policajcima uzbunjivačima i sindikalnim aktivistima.

On se našao u grupi od oko 1.500 policajaca koji su kao "prekobrojni" premešteni sa svojih radnih mesta na mesto analize rizika koje je ukinuto izmenom sistematizacije.

Sporna rešenja koja su podeljena pre mesec dana ne sadrže nikakve kriterijume po kojima je selekcija izvršena i na osnovu kojih je određeno da baš za te policajce više nema mesta u MUP-u. Apsurd je da su u većini slučajeva policajce-uzbunjivače i sindikalne aktiviste iz manjih sindikata na "spisak za odstrel" stavljali upravo njihovi nadređeni zbog kojih su policajci i izvršili uzbunjivanje i koje su prijavili za neke nezakonite radnje.

Žebeljan je jedan od njih. On je tokom svog sindikalnog rada, od 2011. godine bio izložen (i još uvek je) zlostavljanju na radu. On je poslodavcu je u više navrata na sastancima ili pismenim putem ukazivao na nezakonite radnje, kršenje ljudskih prava, nepravilnosti i sl.

Poslednji pokušaj odmazde pokušan je premeštanjem na faktički nepostojeće radno mesto koje policajci zovu "analiza rizika". Žebeljanu je, kao i ostalima sa ovoga spiska "analize rizika", ponuđeno da se izjasni da li sa novog radnog mesta na kome faktički ne radi hoće da ode sporazumnim raskidom radnog odnosa ili kao tehnološki višak, jer je radno mesto ukinuto novom sistematizacijom, dok se raskid radnog odnosa planira za 1. mart.

Žebeljan je zbog ove odmazde tražio da Viši sud odredi privremenu meru kojom bi se sporno rešenje odložilo dok se ne završi radni spor. Viši sud u Beogradu (sudija Jelena Stojilković) usvojio je ovaj zahtev i Rešenjem naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da Dragana Žebeljana vrati na staro radno mesto.

Žebeljan je uz pomoć saveta pravnika antikorupcijskog portala "Pištaljke" na sudu zastupao samog sebe i uspeo je da dokaže pokušaj odmazde. Pravni tim "Pištaljke" zastupa još nekoliko policajaca-uzbunjivača.

Ovim povodom oglasili su se Udruženi sindikati Srbije "Sloga" i pozvali MUP Srbije i ministra Nebojšu Stefanovića na preispitivanje svih donetih rešenja o takozvanoj racionalizaciji, budući da postoje ozbiljni propusti u slobodnom tumačenju procedura i kriterijuma na koji način su doneta rešenja nepostojećeg radnog mesta koje policajci zovu "analiza rizika".

"Nadamo se da će nakon ove odluke Višeg suda u Beogradu i ministar shvatiti da su za ovo konfuzno stanje najodgovoriji oni koji su u MUP-u vršili "slobodne procene u odlučivanju tehnološkog viška", koji se na veliku nesreću mnogih poštenih policajaca pretvorio u potpuni pravni i moralni fijasko, te da će sve buduće mere prema zaposlenima u Ministarstvu policije biti sprovedene pravilno i u skladu sa zakonom", zaključuju Sindikati.

Autor: Pištaljka

  • Joca

    13.02.2016 17:17
    postupanje
    Nakon ovakvog pisanja dovodi se u sumnju ispravno postupanje policije,obzirom da je kritika upucena ministarstvu i uposlenima.Ocigledno da jos uvek u MUP-u radi velik broj lica koja su se ogresila o zakon a najuruju se posteni policajci , samim tim se namece pitanje dali policija ima legitimitet i legalitet.Na ovo pitanje moraju javnosti da daju odgovore Premijer i Ministar,jer ovakav rad uznemirava nas gradjane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija