Presuda Radovanu Karadžiću 24. marta

Haški tribunal zakazao je danas za 24. mart izricanje presude bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

U završnoj reči, u oktobru 2014, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom. Karadžić, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen krivice.

Optužnica Karadžića (70) tereti za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Karadžić je u pritvoru Tribunala u Sheveningenu od jula 2008, kada je uhapšen u Srbiji i izručen u Hag. Prvu optužnicu protiv Karadžića, sud je podigao u julu 1995. Suđenje je počelo u oktobru 2009, a tužioci su izvođenje dokaza okončali u maju 2012. Poslednjeg svedoka svoje odbrane, Karadžić je pred sudije izveo u februaru 2014.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija