Ministarstvo objavilo pogrešan broj birača

Predsednik RIK Dejan Đurđević izjavio je da je greškom Ministarstva za državnu upravu objavljen netačan podatak o broju građana koji će imati pravo da glasaju.
Povodom informacije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da u Srbiji ima 7.000.095 upisanih birača, odnosno za 234.000 više nego što ih je bilo uoči izbora 2014. godine, što je izazvalo spekulacije u javnosti, predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević, za "Novosti", objašnjava da je došlo do greške.
 
- Greškom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu objavljen je netačan podatak o broju građana koji će imati pravo da glasaju 24. aprila. Pri objavljivanju broja birača poštuje se sledeća metodologija: saopštava se samo broj građana upisanih na onim biračkim mestima na kojima se glasa. Od bombardovanja, ne glasa se u delu opština na Kosovu i Metohiji, poput Drenice i Uroševca, pa ljudi koji imaju prebivalište u tim mestima ne ulaze u ukupan broj birača i za njih se ne štampaju glasački listići - objašnjava Đurđević.
 
Ministarstvo nije poštovalo ovu metodologiju, pa je objavilo broj birača uključujući i one koji su upisani u ovim opštinama. 
 
Ministarstvo: U birački spisak upisano 6,7 miliona ljudi
 
Nakon ove izjave predsednika RIK-a, Ministarstvo državne uprave saopštilo je večeras da je u birački spisak do sada upisano 6.734.802 birača, ali da će ukupan broj birača sa pravom glasa objaviti Republička izborna komisija (RIK) 72 sata pre održavanja izbora, 24. aprila.
 
Kako se navodi, broj birača koji je do sada upisan u spisak je za 31.196 manji nego 2014. godine.
 
Autor: Novosti, Beta
  • zivan

    10.03.2016 08:07
    Jos uvek nismo sredili biracke spiskove i to je polaziste mahinacija izbornim rezultatima...
  • sve po spisku

    09.03.2016 22:29
    "biraci" rasuti po svetu, po svim kontinentima, sa ili bez srpskog pasosa il' drzavljanstva, zivi-nezivi, SVI SE VODE na kojekakvim listama...sto je sigurno vise od pola miliona "glasaca i glasacica"! nit' su adrese azurirane, nit' su radjene ispravke, duple adrese = dupli spiskovi...i sto dalje, sve zamrsenije, gluple, tuznije.w.
  • Mile

    09.03.2016 21:08
    Limanac! Imaju oni pojma i te kako, samo nemaju obraza. Računaju "ako prođe prođe". Nadajmo se novim "greškama" koje neće biti otkrivene a donosiće stranačku dobit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija